Rezumat la cartea Matilda de Roald Dahl

Rezumat la cartea "Matilda" de Roald Dahl, în care este vorba despre Matilda Wormwood, o fetiță înzestrată, neglijată de părinții săi egoiști. Singura prietenie este cu afectuoasa învățătoare Miss Honey, a cărei poveste tristă este dezvăluită. Confruntându-se cu directoarea malefică Miss Trunchbull, Matilda descoperă că are puteri telechinezie și decide să o ajute pe Miss Honey să recupereze casa și salariul furate de Trunchbull. Împreună, ele înfruntă nedreptățile și recâștigă drepturile cuvenite. În paralel, familia disfuncțională a Matildei se confruntă cu consecințele ilegalităților tatălui ei. Povestea aduce în prim plan curajul, justiția și prietenia, subliniind puterea copiilor de a-și schimba destinul.

Citește și rezumat scurt la cartea Charlie și fabrica de ciocolată de Roald Dahl



Rezumat la cartea Matilda de Roald Dahl


Lăsată singură de multe ori acasă de părinții săi neglijenți și egoiști, Matilda Wormwood învață să citească la vârsta de trei ani; la cinci ani, ea a citit toate cărțile pentru copii din biblioteca locală și peste o duzină de clasici pentru adulți precum "Marile Speranțe" și "Strugurii mâniei". Matilda are și un talent pentru matematică și poate face calcule în minte.

Părinții ei nu au niciun interes în cărți și consideră că Matilda își irosește timpul. Tatăl ei, Harry Wormwood, se îmbracă strident și vinde mașini second-hand în stare proastă, prezentându-le ca fiind aproape noi; cu mândrie, îl învață pe fiul său, Michael, trucurile de a înșela clienții. Mama lui Matilda își petrece după-amiezile jucând Bingo și serile uitându-se la televizor. Ambii părinți sunt egoiști și îngust la minte; o consideră pe fiica lor o enervare și o tratează cu nesimțire.

Matilda decide să le dea o lecție. Pune superglue în pălăria tatălui ei, iar acesta își petrece o zi încercând să o îndepărteze, împreună cu o mare parte din părul său. Ea împrumută un papagal de la vecin și îl ascunde în șemineu; când papagalul vorbește în timpul cinei, îi terorizează pe părinții ei, care cred că este un hoț sau o fantomă. Schimbă loțiunea de păr platinat a mamei sale cu loțiunea de păr a tatălui ei, determinându-l să-și schimbe culoarea părului de la negru la alb cenușiu.

Matilda intră la Școala Primară Crunchem Hall, unde învățătoarea sa este o femeie blânda și dragă pe nume Miss Honey, care recunoaște rapid geniul Matildei și îi oferă sarcini școlare avansate. Încearcă să-i convingă pe părinții Matildei să ia în serios geniul copilului lor, dar Wormwood respinge ideea.

Directoarea școlii, Miss Trunchbull, este puternică și rea cu copiii pe care îi disprețuiește. O fostă aruncătoare de ciocan la Olimpiadă, Trunchbull are deprinderea de a ridica copiii care o enervează și a-i arunca prin ferestre sau peste garduri. Un băiat este prins furând desertul ei de la prânz; ea convoacă o adunare, unde îl obligă pe băiat să mănânce un întreg tort de ciocolată uriaș. Băiatul reușește, ceea ce o frustrează pe Trunchbull.

Femeia tiranică o urăște pe Matilda de la prima vedere. Când prietena ei, Lavender, strecoară un triton în paharul de apă al lui Trunchbull, directoarea speriată o acuză pe Matilda de faptă. Furioasă, ochii Matildei trimit cumva energie către pahar și îl răstoarnă peste Trunchbull.

Matilda îi mărturisește lui Miss Honey că ea a făcut să cadă paharul; pentru a dovedi asta, se concentrează și face ca paharul să se răstoarne din nou. Uimită, Miss Honey este de acord să lucreze în secret cu Matilda pentru a înțelege noua ei putere.

Ele merg spre mica casă de la țară a învățătoarei, care nu are apă curentă și nici mobilier. Miss Honey explică că atunci când era fetiță și se numea Jenny, mama ei a murit de tânără, iar tatăl ei, Magnus, a adus-o pe mătușa Agatha să îl ajute să crească copilul în frumoasa lor casă. Cu toate acestea, mătușa a fost crudă; ea l-a omorât pe tatăl lui Jenny și a falsificat crima drept sinucidere, apoi a înrobit-o pe fată punând-o să facă toate treburile casnice. Jenny a frecventat ulterior o școală de învățători din apropiere și a fost angajată la Crunchem Hall, dar mătușa o forța să-și cedeze salariul. Miss Honey a scăpat mutându-se în căsuța respectivă, pe care proprietarul i-o închiriază cu câțiva cenți pe săptămână. Mătușa Agatha este directoarea Trunchbull, care locuiește încă în vechea casă a lui Jenny ca și cum i-ar aparține în mod legitim; ea a falsificat actul de proprietate.

Matilda decide să o ajute pe Miss Honey. În fiecare zi după școală, timp de o săptămână, ea exersează să facă unul dintre trabucurile tatălui său să leviteze și să se miște. La școală, când Trunchbull predă clasa de joi a lui Miss Honey, Matilda face telekinetic să scrie pe tablă cu un creion, spunând că este Magnus, care s-a întors să o avertizeze pe Agatha să-i dea lui Jenny casa și salariul și să părăsească orașul, altfel îl va face la fel cum a făcut ea cu el. Trunchbull leșină și trebuie dusă la doctor.

A doua zi, asistentul lui Trunchbull, domnul Trilby, merge la casa acesteia și o găsește neînchisă. Intră și vede că totul este în ordine, cu excepția faptului că este pustie. Miss Honey primește apoi o scrisoare de la o firmă de avocatură care spune că testamentul tatălui ei a apărut brusc. Îi acordă ei moștenirea, inclusiv casa familiei în care a locuit Trunchbull.

Miss Honey se mută în vechea ei casă. Matilda o vizitează în fiecare după-amiază. Miss Honey reușește să o transfere pe fată în clasa superioară, unde devine o elevă excelentă.

Tatăl lui Matilda intră în probleme cu legea pentru afacerile sale dubioase, iar familia Wormwood se pregătește în grabă să fugă în Spania. Matilda nu vrea să meargă; ea merge cu Miss Honey la casa ei, unde învățătoarea se oferă să aibă grijă de fată în timp ce restul familiei Wormwood fug. Harry și soția lui ridică din umeri și acceptă acordul. Se urcă într-o mașină cu fiul lor și pleacă. Matilda sare în brațele lui Miss Honey și se îmbrățișează.