Rezumat la romanul Black Beauty de Anna Sewell

 Rezumat scurt la cartea "Black Beauty" scrisă de Anna Sewell. Romanul spune povestea calului Black Beauty care se naște într-o perioadă în care caii erau esențiali pentru oameni. Black Beauty este crescut de mama sa și este învățat că oamenii pot să fie ori aliatul cailor, ori dușmanul lor. Trecând prin momente frumoase, dar și momente foarte grele, Black Beauty ajunge în final pe mâna unei familii care îl îngrijește așa cum trebuie.



Rezumat scurt "Black Beauty" de Anna Sewell



Romanul Black Beauty începe odată cu nașterea calului Beauty. Povestea lui Black Beauty este situată în Anglia victoriană, o perioadă în care caii erau esențiali, deoarece erau principalul mod de transport pentru oameni. Crescut de mama sa pe nume Ducesa, sub îngrijirea amabilă a fermierului Gray, Beauty învață de la o vârstă fragedă că oamenii pot fi, fie cel mai mare aliat al unui cal, fie cel mai rău inamic al lor. Black Beauty își petrece prima parte a vieții cu oameni grijulii, care știu cum să mențină caii sănătoși și fericiți, dar este întotdeauna conștient că alți cai nu sunt la fel de norocoși.

După o copilărie idilică cu Farmer Gray, Beauty este trimis lui Squire Gordon la Birtwick Park, unde își petrece cei mai fericiți ani din viață. Acolo este îngrijit de John Manly, un grăjdar înțelept și perspicace, și se împrietenește cu ceilalți cai de la Birtwick, inclusiv cu neînfricata Ginger care învață să se liniștească sub îngrijirea lui John și blândul ponei Merrylegs care adoră copiii mici.

Dar viața lui Beauty nu este doar lapte și miere, deoarece întâlnește adesea alți cai care au fost maltratați de stăpânii lor. Odată, Black Beauty este prinsă într-un incendiu în grajd, iar într-o noapte aleargă să aducă un medic și salvează viața soției bolnave a lui Squire Gordon.


Din păcate, boala doamnei Gordon este cea care închide capitolul despre timpul fericit al calului Black Beauty la Birtwick. Sfătuit de medic să se mute într-un climat mai cald, Squire Gordon și familia sa își părăsesc moșia din Anglia și își vând caii. Din acest moment, povestea lui Beauty devine o luptă, pe măsură ce este victima tratamentului ignorant și a neglijenței din partea unei serii de noi proprietari. Într-o noapte, un grăjdar beat îl face pe Black Beauty să cadă peste el, o nenorocire care îl ucide pe grăjdar și o cicatrice permanentă pe Black Beauty, transformându-l dintr-un cal de trăsură la modă într-un cal de închiriat, făcându-l să cadă în ierarhia cailor.

Când Beauty este vândut în cele din urmă șoferului de taxi din Londra Jerry Barker, se pare că totul va fi bine pentru el. Jerry este în esență îmblânzitorul cailor din Londra, iar Beauty îl adoră. Chiar dacă munca este grea, Beauty ajunge să-și iubească viața cu Jerry și familia Barker.

Dar soarta lui Black Beauty se schimbă din nou, căci după o rundă aproape mortală de bronșită, Jerry renunță la taxiul din Londra și se mută la țară împreună cu familia sa. După aceea, Black Beauty ajunge în mâinile unor proprietari brutali care îl suprasolicită până când literalmente cade din picioare. Pe parcurs, se întâlnește cu vechea sa prietenă Ginger, care a fost tratată atât de crud, încât Beauty o vede în cele din urmă moartă.

Deși Beauty aproape că a murit din cauza excesului de muncă și a rănilor, el este salvat de un medic calificat, care crede că poate fi însănătoșit și vândut. Black Beauty este cumpărat de un fermier amabil și de nepotul său, care îl repune pe picioare. Îl vând în sfârșit unei familii care îl recunoaște pe Black Beauty al lui Squire Gordon și îi oferă finalul fericit pe care îl merită.