Rezumat scurt Moara cu Noroc de Ioan Slavici

 Rezumat scurt la nuvela "Moara cu Noroc" scrisa de sciitorul roman Ioan Slavici. Nuve la trateaza consecințele pe care dorința de îmbogățire le are asupra destinului uman. Rezumat și comentariu la subiectul nuvelei "Moara cu Noroc" considerata consideră creația cea mai importantă a autorului, alături de Pădureanca și romanul Mara.

Rezumat pe capitole la nuvela Moara cu Noroc

Rezumat "Moara cu Noroc"
de Ioan Slavici


     Nuvela este de factura clasica, avand o structura viguroasa, in care fiecare episod aduceelemente esentiale si absolut necesare pentru firul epic.
     Cele 17 capitole se afla in ordinea cronologica a desfasurarii actiunii si sunt integrate decuvintele rostite de batrana la inceputul si sfarsitul operei:
     „Omul sã fie multumit cu sãrãcia sa, cãci daca e vorba nu bogãtia, ci linistea colibei tale te facefericit”-si finalul”:” Se vede cã au lãsat ferestrele deschise… simteam eu ca nu are sa iasã bine, dar asa le-a fost dat. "
     Conflictul social si psihologic,  se desfasoara intre aceste doua norme etice reliefand un destin previzibil aflat in profunzimile sufletului omenesc.
     Actiunea se desfasoara intr-o zona geografica a Ardealului, la hanul Moara cu Noroc,  aflat invalea dintre doua drumuri, o rascruce prin care treceau turme de porci spre targ si dinpretarg, loc important pentru afaceri si comert.
     Porcarii de aici au apucaturi primitive, sut fiorosi la infatisare, banditii, stapanii de turme sauhotii si ucigasii platiti alcatuiesc lumea care se perinda pe la „Moara cu Noroc”.

Subiectul nuvelei (Momentele subiectului)

Expozitiunea.
     Ghita, eroul principal, nemultumit de conditia sa sociala de cizmar modest sisarac, se hotaraste (impotriva sfaturilor soacrei sale) sa ia in arenda carciuma de la Moara cu Noroc. El intentioneaza sa stea aici numai „trei ani, sa se puna pe picioare”, astfel incat salucreze cu”zece calfe si sa le altora de carpit”si astfel se muta cu familia aici. La inceput, treburile merg bine, viata este linistita si prospera si Ghita este multumit seara cand isi numaracastigul.
     Intriga incepe odata cu aparitia. la Moara cu Noroc, a lui Lica Samadaul, un simbol al rauluicare ii da de inteles ca, daca vrea sa ramana aici, va trebui sa devina omul lui. Conflictul psihologic se amplifica treptat pe masura ce Ghita se implica in afacerile necinstite ale lui Lica.

Desfasurarea actiunii.
     Stapanit de setea de bani, Ghita se indeparteaza de familia sa, fiind din cein ce mai mult manevrat de Lica, devenindu-i complice si partas in afacerile sale necurate. Segandeste la un moment dat sa paraseasca hanul, aceasta fiind unica solutie de a ramane un omcinsit, dar lacomia pentru bani il face sa nu mai poata sa se retraga din incurcaturile in careintrase.
     Jefuirea unui arendas, si uciderea femeii in negru care au avut loc in preajma hanului, il fac sadepinda definitiv de Lica, devenind complicele acestuia la aceasta crima, prin faptul ca depunemarturie mincinoasa in fata justitiei.
     Cand Buza-Rupta si Saila sunt condamnati, Ghita este convins ca acestia sunt nevinovati, dar ule ia apararea pentru ca „nu putea sa se puna in primejdie de dragul altora, caci avea nevasta sicopii”. Se hotaraste sa ia legatura cu Pintea pentru a-l denunta pe Lica, insa patima aurului usor castigat il fac sa renunte,  chiar daca il ameninta pe Lica, spunandu-i „si daca te-as da eu degol”.


     Lica insa riposteaza cu sange rece, convingandu-l ca nu are de ales pentru ca oricare ar fitradatorul, ”tot ii frang eu gatul”. De acum prabusirea lui Ghita este inevitabila, Lica devine unobisnuit in casa lui Ghita si chiar il forteaza sa ii dea nevasta. Ghita se lasa in voiahazardului, tensiunea dramatica urca treptat spre punctul culminant,  faptele desfasurandu-se cuo repeziciune uluitoare. La sarbatorile de Paste, batrana pleaca cu cei doi copii la rude.
     Punctul Culminant il constituie momentul cand Ghita turbat de manie si gelozie,  ii vede peAna si Lica”prinsi in jocul dragostei”si vrea sa se razbune.
     De aceea, se duce la jandarmul Pintea ca sa-i spuna adevarul si sa ii ofere probe de vinovatie alui Lica. Chiar si jandarmul ii reproseaza insa procedeul la care Ghiat recursese, oferindu-sisotia ca momeala:”si eu il urasc pe Lica, dar n-as fi putut sa-mi arunc o nevasta ca a ta dreptmomeala in cursa cu care vreau sa-l prind”.

Deznodamantul.
     Intorcandu-se la Moara cu Noroc, Ghita o injunghie pe Ana, care, in agonie, striga numele Lica. In acelasi moment, la comanda lui Lica,  Raut il impusca pe Ghita inceafa, care „cazu inapoi fara sa mai poata afla cine l-a impuscat”. Dupa ce dadu foc casei, ca sanu se mai afla nimic. Lica, urmarit de jandarmi, se sinucide lovindu-se cu capul de trunchiulunui copac:”Pintea il gasi cu capul sfaramat la tulpina stejarului”.
     Ioan Slavici isi pedepseste exemplar toate personajele implicate in afaceri necinstite, arendasuleste pradat si batut incat abia se mai tinea pe picioare,  femeia tanara in negru, banuita aavea”slabiciuni de aur si pietre scumpe”, e asasinata prin sufocare;Buza-Rupta si Saila suntcondamnati si intemnitati. Lica se sinucide intr-un mod violent;Ghita este pedepsit de douaori, intrucat isi injunghie sotia pe care o iubea inca foarte mult si devine astfel criminal.
     Moara cu noroc se mistuie intr-un incendiu care distruge si transforma totul in scrum, ca semnca loul trebuia purificat, curatat de relele ce se inradacinasera acolo. Tot sugestive sunt sicuvintele batranei din finalul nuvelei:”asa le-a fost dat”.