Rezumat O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale

Rezumatul sau comentariul piesei de teatru O scrisoare pierdută scrisa de dramaturgul roman Ion Luca Caragiale si publicata în revista „Convorbiri literare” in 1885. Rezumatul pe acte al operei "O scrisoare pierdută".

O SCRISOARE PIERDUTA
de Ion luca Caragiale
REZUMAT Lucrarea O scrisoare pierduta de Ion Luca Caragiale este o comedie in 4 acte si evoca viata publica si de familie de la sfarsitul secolului trecut. Tema ei este demascarea prostiei umane si a coruptiei publice si private, inscriindu-se intre comediile de moravuri si caracter. Titlul comediei  este expresiv , sugerand inca de la inceput motivul  in jurul  caruia se va desfasura actiunea: pierderea unei scrisori de amor care va cauza izbucnirea unei intregi zarve in politica.

Actul 1
In scena 1 a primului act, autorul ne infatiseaza personajul principal, Stefan Tipatescu, prefectul unui judet montan care poarta o discutie aprinsa cu Ghita Pristanda, politistul orasului, despre alegerile care au  loc peste cateva zile. Vazand ca Fanica, prefectul, este foarte agitat deoarece are  un  adversar puternic la candidatura  , pe Nae Catavencu, Pristanda doreste sa se faca placut domnului Tipatescu, povestindu-i o discutie auzita pe furis intre Nae Catavencu si dascalimea orasului  in timp ce acestia sunt la un joc de carti. Aceasta discutie are ca subiect pe domnul Tipatescu  si o anumita scrisoare pe care domnul Catavencu  doreste sa o faca publica.

In a doua scena , Ghita, politaiul se plange de meseria sa, insistand sa ii aminteasca  stapanului sau, domnul Tipatescu , ca are “noua copii si optzeci de lei pe luna;famelia mare, renumeratie mica, dupa buget”.In a treia scena , Zaharia Trahanache, un bun prieten de-al domnului Tipatescu, se duce la prefect inainte de dejun  pentru  a-i povesti ceva fara ca Zoe ,sotia lui ,sa afle.Prefectul il trimite pe Pristanda acasa la domnul Trahanache pentru a-i anunta sotia ca vor intarzia la dejun.

 A patra scena ilustreaza discutia dintre Trahanache si Tipatescu despre un bilet in care domnul Trahanache este invitat la biroul domnului Catavencu pentru a primi o scrisoare pierduta de sotia acestuia, Zoe Trahanache, pe care chiar tovarasul sau,Fanica, i-o scrisese.In ciuda faptului ca domnul Zaharia considera scrisoarea ca fiind un fals ,Catavencu  ameninta ca documentul va fi publicat in gazeta.In a cincea scena , coana Joitica poarta o discutie foarte importanta pentru dansa cu amantul sau, domnul Tipatescu, incercand sa ia masuri impotriva” stimabilului” domn Catavencu, care ii cere o favoare: pentru a-i inapoia scrisoarea trebuie sa ii sustina alegerile.Dorind sa finalizeze problemele pe care le-a cauzat, Tipatescu il trimite pe Ghita sa cumpere scrisoarea de la domnul Catavencu.

A sasea scena aduce cu sine noi probleme pentru Tipatescu: sosirea avocatilor comitetului , Farfuridi si Branzovenescu , care ii acuza pe Trahanache, Zoe si chiar pe prefect de tradare, deoarece cei doi sunt siguri de sprijinirea lui Catavencu in alegeri de catre conducerea comitetului lor. Tipatescu reuseste sa calmeze apele, revoltandu-se chiar el si  reprosandu-le ca au venit sa-i ceara socoteala tocmai dumnealui care a infiintat comitetul.                                                 In scenele 7, 8 si 9 are loc aparitia unui cetatean turmentat care afirma ca el insusi a gasit o scrisoare acum doua seri destinata coanei Joitica din partea prefectului, dar bruscat de doamna Trahanache , isi aminteste ca s-ar putea ca domnul Catavencu sa i-o fi luat in timp ce l-a invitat sa bea cateva pahare. In acelasi timp apare si Ghita plecat la Nae Catavencu, de la care Zoe si Tipatescu afla ca fara o mie de poli acesta nu le da scrisoarea.

Actul 2
Actul 2 incepe cu discutia tinuta de Farfuridi si Branzovenescu cu Trahanache pe care inceraca sa il convinga de tradarea lui Tipatescu, insa acesta ii ia apararea prefectului si pleaca revoltat pe usa.Prezenti in aceeasi camera si in actul al doilea, Tache Farfuridi si Iordache Branzovenescu discuta in continuare de intrunirea de diseara in care vor fi tradati de Tipatescu si se hotarasc sa trimita o scrisoare anonima impotriva prefectului la Bucuresti catre Comitetul Central ,catre minister si gazete.    

In scena trei Pristanda merge la politie unde domnului Catavencu i se adreseaza anumite intrebari despre scrisoare, insa acesta doreste sa ii raspunda doar lui Zoe.Apoi, in scena patru, Zoe afla de la Pristanda ca Tipatescu a dat ordin sa fie arestat Catavencu ca sa poata pune mana pe scrisoare si ca acesta doreste sa vorbeasca numai cu dansa. Afland aceste lucruri , doamna il trimite pe Pristanda sa-l elibereze pe Catavencu si sa-l aduca la ea. Asteptandu-l in  camera pe Catavencu, Zoe citeste intr-un ziar ca maine va fi publicata o scrisoare adresata unei doamne foarte importante din partea unui inalt personaj, aceasta afirmatie facand-o sa se ganseasca serios la sprijinirea stimabilului. Scena sase prezinta dialogul dintre Zoe si Tipatescu, mai mult sub forma unei discutii mai aprinse deoarece doamna Trahanache este hotarata sa ii asigure alegerea lui Catavencu insa Tipatescu nici nu vrea sa auda de asa ceva.

Scenele 7, 8,9 si 10 ilustreaza aducerea lui Catavencu de la sectia de politie acasa la prefect cat si discutia aprinsa pe care Tipatescu o poarta cu acesta inaintea lui Zoe,intr-un moment de maxima tensiune dorind chiar sa il omoare pe Nae Catavencu insa acesta este salvat de venirea damei. Pana la urma , dupa lungi discutii si intelegeri, Tipatescu este de acord  cu sustinerea politica a lui Catavencu insa doreste sa pastreze in secret un timp, fapt pentru care, in scena 11 cei trei, Zoe, prefectul si domnul Catavencu se ascund de domnul Trahanache care ii lasa un bilet lui Tipatescu.

In scena 12 , autorul il readuce in scena pe cetateanul turmentat care, nedumerit, intreaba pe cine sa voteze, el fiind “un alegator”, dar Tipatescu in stilul lui ironic ii spune sa il voteze pe Catavencu (“ pentru asa alegator,mai bun ales nu se putea”).In scena 13 , Tipatescu poarta o conversatie cu cei doi avocati, Farfuridi si Branzovenescu  si cu Trahanache carora le spune ca de acum il va sustine pe domnul Catavencu, din nou starnindu-se controverse. In ciuda faptului ca in camera se instalase deja o stare de agitatie, in scena 14 , de la Guvern ajunge o scrisoare care se refera la alegerea unui domn, Agamemnon Dandanache, insa Zoe, Tipatescu , Catavencu si ceilalti prezenti sunt hotarati sa lupte impotriva oricui.

Actul 3
Actul al 3-lea are ca spatiu de desfasurare aproape in totalitate sala cea mare din primaria orasului.Prima scena reprezinta discursul lui Farfuridi ajutat de domnul Trahanache sa restabileasca linistea, insa, in scena 2, Zaharia este asteptat in cabinetul lui iar sedintatrebuie anulata. Intre timp, grupul lui Catavencu si cel al lui Farfuridi discuta despre alegerile electorale si se contrazic intre ele, actiunea avand loc in scena 3.In scena 4 , Trahanache este convins de catre Zoe si Tipatescu sa reinceapa sedinta pentru ca , in scena 5, Catavencu sa ia cuvantul in fata multimii si sa tina un discurs despre tara.  In scena 7 Trahanache doreste sa anunte numele candidatului propus de comitetul lor, pe Agamita Dandanache, insa fiind foarte multa galagie ies cu totii afara.

Actul 4
La inceputul actului 4 Zoe si Tipatescu sunt uimiti  de faptul ca domnul Catavencu nu a publicat scrisoarea, apoi, in scena 2 apare si Trahanache cu Agamita Dandanache si face prezentarile de rigoare. In scena 5 Pristanda o anunta pe Zoe ca partidul lui Catavencu s-a spart si ca acesta nu este de gasit si ii spune lui Tipatescu ca este chemat la telegraf , mintind, ca apoi in scena 6 sa ii spuna lui Zoe ca stimabilul Catavencu doreste sa vorbeasca numai si numai cu dumneaei. Abatut , in scena 7, Catavencu ii spune Joiticai ca a pierdut scrisoarea, insa apare din nou cetateanul turmentat cu palaria lui Nae in care se afla scrisoarea. Zoe ia subtil scrisoarea din  mana cetateanului, acesta intreaba din nou cu cine sa voteze iar dama il contuce amabil spre poarta.Vazand ca scrisoarea nu ii mai apartine , Catavencu cade in genunchi in fata lui Zoe, aducand vorbe frumoase la adresa ei( scena 8). Scenele 10,11 si 12 ilustreaza bucuria lui Zoe datorata gasirii scrisorii.

Sfarsitul  comediei, scena 14, aduce si sfarsitul conflictului  provocat de pierderea scrisorii, astfel incat  o multime de oameni se strang in curtea resedintei lui Tipatescu toti inchina tosturi in sanatatea presidentului si prefectului iar Catavencu anunta ca visul poporului la progres, in sfirsit, s-a implinit.