Două Rezumate scurte Hanul Ancuței

Doua rezumate scurte la povestirea Hanul Ancuței scrisa de scriitorul roman Mihail Sadoveanu si publicata in anul 1928. Rezumat Hanul Ancutei care este considerată de unii drept cea mai strălucită creație lirico-epică a lui Sadoveanu.

Hanul Ancutei de Mihail Sadoveanu - Rezumat
In "Hanu-Ancutei" sunt cuprinse istorisiri complexe impartite in cele noua capitole

Primul capitol este intitulat "Iapa lui Voda". Povestitorul acestui capitol este comisul Ionita. Acesta povesteste o intamplare hazlie. In acest capitor este vorba despre Voda Mihalache care calatorea prin tara. Comisul Ionita voia sa i se faca dreptate deoarece un vecin ii taia mereu din ocina parinteasca. Ionita doarea ca acesta sa fie pedepsit. Ionita pleaca la imparatie si spune ca daca nu ii se va face dreptate il pofteste pe stapanul tarii sa ii pupe iapa sub coada. Acest lucru il spunea lui Voda.( Voda era deghizat. )

Al doilea capitol se numeste "Haralambie". In capitolul acesta este prezentata istoria unui haiduc ucis chiar de fratele sau. Povestitorul este parintele Gherman. Tatal lui Gherman era chiar Harlambie.

Al treilea capitol se intituleaza "Balaurul". De data aceasta ca narator este mos Leonte. Acesta reda o istorie de cand era el tanar, cand a vazut un balaur. Mos Leonte ne povesteste istoria unui boier, pe nume Nastasa Bolomir. Boierul a fost casatorit de multe ori, dar ii mureau sotiile. Cu ultima sotie nu s-a intamplat asa. Ea devenea pe zi ce trece mai tanara si frumoasa.

Intr-o zi boierul vine la tatal lui Leonte. Boierul dorea sa ii fie dezlegat destinul. Boierul a aflat ca sotia sa il insela cu Alixandrel Vuza. In acel moment boierul s-a enrveat foarte rau si a ordonat sa fie capturat Alixandrel, insa atunci cand Irinuta si iubitul sau vor fi inconjurati, Irinuta se transforma intr-un balaur si sa il omoare pe Bolomir.

Al patrulea capitol se intituleaza "Fantana dintre plopi". In acest capitol narator este Neculai Isac. Capitolul cuprinde o poveste de dragoste intre a Isac si o tigancusa. Aceasta tigancusa era obligata de tatal ei sa il ademeneasca pe acesta ca sa ii fure toti bani. Din lupta Isac scapa, dar fara un ochi.

In al cincilea capitol, "Cealalta Ancuta", este istorisita de mesterului Ienache o alta poveste de dragoste. De data aceasta intre Todita Catana si o fata de boier pe nume Varvana. Cei doi tineri reusesc sa-l pacaleasca pe tatal fetei si continua linistiti povestea de dragoste.

Capitolul al saselea, "Judet al sarmanilor" are ca povestitor pe Constantin Motoc si prezinta viata acestuia. Ne este istorisita o intamplare in care Motoc reuseste sa se razbune pe boierul Raducan Chioru. Se razbuna pe acesta pentru ca nu cu mult timp in urma boierul ii furase sotia.

Al saptelea capitol,"Negustor lipscan" este istorisit de Damian Cristisor. Acest capitol cuprinde informatii despre inventii nemetsti.

Al optulea capitol, intitulat "Orb sarac" este povestirea unui om orb, ce este relatata de el si de batrana ce il ingrijeste.

Ultimul capitol, "Istorisirea Zahariei Fantanaru", cuprinde o poveste spusa de Zaharia Fantanaru. Istorisirea cuprinde o poveste de dragoste. Istorisirea incepe cu dorinta unui boier de la Pastraveni, de a crea o fantana in mijlocul unei paduri pentru ca Voda, cand va veni la vanatoare sa aiba de unde sa-si hraneasca caii. Aglaita se indragosteste de Ursachi, insa si de aceasta data tatal nu e de acord. Ei se ascund intr-o coliba pregatita pentru Voda, in padure. Ei au urmat sfatul Zahariei Fantanaru si au iesit afara atunci cand domnitorul a aparut. Cei doi ii povestesc tot si el le da binecuvantarea.


Hanul Ancutei (rezumat)
de Mihail Sadoveanu


            Opera “Hanul Ancutei” cuprinde povestiri structurate in 9 capitole.

            In primul capitol, intitulat “Iapa lui Voda”, comisul Ionita ajunge la han calare pe un cal. Întâmplarea povestita face referire la  iapa din care se trăgea acest cal şi care se petrecuse pe vremea lui Mihai Vodă Sturza. Comisul se intalneste cu un boier caruia ii relateaza ca are niste probleme cu un proces si ca se duce la Voda ca sa-l ajute. Daca acesta nu va vrea, atunci il va pune sa ii pupe iapa. Ajuns insa la curtea domneasca, acesta isi da seama ca boierul cu care a vorbit era insusi Voda.

            Al doilea capitol se numeste “Haralambie” . Aici se vorbeste despre un haiduc care este ucis  de catre fratele sau, Gheorghe. Oamenii aveau de suferit din cauza lui Haralambie, dar nimeni nu-l putea prinde. Astfel, haiducul se refugiaza in casa lui Gherman si afla ca acesta era chiar tatal sau. Dupa ce oamenii lui Voda i-au inconjurat casa, Gheorghe l-a doborat si i-a dus lui Voda capul lui Haralambie.

            A treia povestire se intituleaza “Balaurul” . De data aceasta, mos Leonte relateaza o istorisire de cand era tanar si vazuse un balaur. Este vorba despre un boier care se casatorise de mai multe ori , iar sotiile murisera mai  putin ultima. Aceasta devenea pe zi ce trece mai frumoasa. Tatal lui Leonte i-a citit in zodii boierului, dar acesta se temea sa nu o piarda. La un moment dat cerul s-a deschis si a aparut un balaur care a luat-o pe fata. Si astfel s-a dus si ultima sotie a barbatului boier.

            Al patrulea capitol, “Fantana dintre plopi” , este o poveste de dragoste dintre Neculai, prietenul comisului Ionita, si o fata de tigan. Aceasta il ademeneste pe Neculai la fantana dintre plopi, pentru ca ceilalti tigani sa vina si sa-i fure banii. Totusi, fata nu poate sa lase sa se intample asa ceva si ii spune, dar prea tarziu. Dupa ce a fost fugarit de tigani, acesta ajunge la han, ranit, pierzandu-si un ochi.
 
            In al cincilea capitol, numit “Cealalta Ancuta” , se prezinta o alta poveste de dragoste, de data aceasta intre Todita Catana, un razes,  si o fata de boier, numita Varvara. Acesta era urmarit si urma sa fie prins la un pod. Insa, Ancuta l-a pacalit pe tatal razesului, Costea, si a plecat cu cei doi in Ungaria.

            Al saselea capitol, intitulat “Judet al sarmanilor” , prezinta viata ciobanului Constantin Motoc. Acesta poposeste la hanul Ancutei si isi aduce aminte de un prieten de-al sau, Raducan Chioru. Acesta ii fura sotia, dar Motoc reuseste sa se razbune  in ziua in care se intalneste cu el la biserica.

            Al saptelea capitol se numeste “Negustor Lipscan” . In acest capitol, un negustor care transporta marfa din Lipsca le povesteste Ancutei si oamenilor din han, cum arata un tren, casele nemtesti si cum se imbraca oamenii din Germania.

            In al optulea capitol, numit “Orb sarac” , este relatata povestea unui orb, spusa de acesta si de batrana care il ingrijea. Intr-un final, Ancuta il recunoaste, numele acestuia fiind Constandin.

            Ultimul capitol, intitulat “Istorisirea Zahariei Fantanaru” , cuprinde o poveste de dragoste. Istorisirea incepe cu dorinta unui boier de la Pastraveni, de a crea o fantana in mijlocul unei paduri pentru Voda . Fata domnului Dimanchi se indragosteste de Ilies Ursachi, dar tatal sau nu este de acord. La sfatul lui Zaharia Fantanaru, acestia se ascund in coliba pregatita pentru domnitor. Dupa ce Voda ajunge, acestia ii explica totul, astfel incat au fost in final binecuvantati.