Rezumat Crăiasa Zăpezii de Hans Christian Andersen

Rezumatul scurt al basmului "Crăiasa Zăpezii" de Hans Christian Andersen despre doi copii prieteni care se numeau Karl şi Gretchen. Copilăria lor fericită i-a sfârșit când cioburi din oglinda spartă a vrăjitorului rău intră în ochii lui Karl și îl fac insensibil la tot ce iubise până atunci. Gretchen încearcă din răsputeri să-l ajute pe prietenul ei pe calea cea bună, însă Crăiasa Zăpezii îi pune mereu bețe în roate.

Vezi și alte rezumate


Rezumat scurt "Crăiasa Zăpezii" de Hans Christian Andersen



    Basmul lui Andersen cuprinde sapte povestiri despre experientele care ii maturizeaza treptat pe doi prieteni, Gretchen si Karl, punandu-le la incercare fidelitatea, curajul si puterea de a infrunta situatii dificile.
    Copilaria lor fericita ia sfarsit in momentul in care cateva cioburi din oglinda creata de vrajitorul cel rau patrund in inima si in ochii lui Karl, facandu-l insensibil la tot ce iubise pana atunci. In starea in care era, baiatul se lasa amagit de stralucirea albei Craiese a Zapezii si o urmeaza pana la palatul ei din apropierea Polului Nord.
    Prietena sa Gretchen, sfatuita si ajutata de elementele naturii, de plante si animale, pleaca sa-l caute si nici o piedica sau tentatie intalnita in cale n-o poate opri. Trandafirii din gradina vrajitoarei, ciorile din castel, printul si printesa, fetita talharilor, renul, lapona si finlandeza o sprijina si o indruma, impresionati cu totii de puterea si hotararea ei.
    In salonul inghetat al Craiesei Zapezii, Gretchen topeste cu lacrimile ei bulgarele de gheata din inima lui Karl si ii reda libertatea si firea vesela pe care o avea inainte. Palatul cel rece ramane in urma ca un vis urat, iar cei doi se intorc in orasul lor, unde vara isi intrase in drepturi.
    Dupa toate incercarile prin care au trecut, Karl si Gretchen, acum oameni in toata firea, inteleg mai bine indemnurile crestine invatate de la bunica lor si vor ramane mereu copii in adancul sufletului.