Rezumat Toate pânzele sus de Radu Tudoran

 Rezumatul scurt al romanului "Toate pânzele sus" scris de Radu Tudoran despre căpitanul de corabie ce pleacă împreună cu un echipaj improvizat să-l caute pe prietenul lui Pierre Vaillant. Echipajul împreună cu căpitanul Anton Lupan trec prin multe peripeții, dar într-un final, găsesc o sticlă cu un mesaj în ea despre prietenul său. Căpitanul ordonă echipajului să ridice toate pânzele sus și împreună pleacă în căutarea lui Pierre Vaillant.



Rezumat Toate panzele sus de Radu Tudoran



    Romanul „Toate panzele sus”, scris de Radu Tudoran, este impartit in patru parti.

    In prima parte „La poarta Levantului”, este vorba despre un navigator batran si foarte iscusit, pe nume kir Iani Ghinis. El este capitanul corabiei Penelopa, vas ce transporta cereale de la Braila la Pireu.  Exact atunci cand face escala Penelopa in Galati ajunge si trenul care il aduce pe Anton Lupan, aflat in cautarea prietenului sau, Pierre Vaillant. Anton Lupan il cauta pretutindeni pana ce ajunge la o ghereta unde se trage cu pusca, unde vede un om ce manuieste bine pusca si pe care il ia cu el in expeditie. Cei doi ajung la Penelopa, unde se inteleg cu capitanul sa ii ia pana la Istambul. Pe corabie, Anton Lupan il intalneste pe Gherasim, un vechi prieten. Datorita furtunii de pe mare, corabia ancoreaza in portul Sulina. Anton se plimba pe plaja si vede corabia cu care calatorise impreuna cu Pierre Vaillant. Mos Ifrim, paznicul farului, ii spune ca acea corabie a fost pradata de piratul Spanu. Intre timp, Ieremia se duce la varul sau, Haralamb. Anton Lupan isi aduna echipajul si dezgroapa corabia naufragiata, pentru a o repara. Lor li se alatura Mihu si cainele sau, Negrila. Corabia este botezata Speranta, este incarcata cu cherestea si porneste spre Pireu.


    La escala din Istambul, Anton Lupan crede ca l-a regasit intr-un hotel pe prietenul Pierre Vaillant, dar se dovedeste ca s-a inselat. La plecare, pe Speranta se imbarca negustorul Agop din Bazar ce vrea sa mearga la Pireu si un calugar ce vrea sa ajunga pe insula Skyros. Calugarul creaza suspiciuni, Mihu ii cerceteaza sacul si descopera pasaportul si alte acte care erau pe numele lui Pierre. Anton afla ca piratul Spanu este deghizat in calugar si il leaga. Corabia este atacata de pirati, dar echipajul Sperantei ii invinge, ii prinde si ii leaga. Piratii ii promit lui Anton ca il duc la Pierre, daca ii elibereaza pe Spanu si pe un alt pirat. Spanu evadeaza, sare in mare si este mancat de rechini. Anton merge pe insula piratilor unde gaseste corabia Penelopa pe care sunt legati Kir Iani, un alt barbat si Adnana. In acest timp, piratii sunt eliberati de Agop, iar Ismail si Gherasim sunt legati. Piratii fura Speranta, dar sunt opriti prin actiunile lui Ismail. Ismail, care acum conduce Speranta, vede ca este urmarit de corabia Penelopa, dar nu stie ca Anton este la carma, asa ca nu se opreste dacat atunci cand nu mai poate inainta. Dupa ce echipajul se reuneste, Penelopa revine la kir Iani. Speranta livreaza cheresteaua si porneste cu 300 de butoaie de ulei de masline catre Marsilia, impreuna cu Adnana. De aici, Speranta este inchiriata de Martin Stricland, un cautator de aur care doreste sa mearga in Tara de Foc.


    Echipajul pleaca in Tara de Foc impreuna cu Martin Stricland. Speranta este urmarita de cateva nave de pirati, in timp ce strabate Oceanul Atlantic. Gherasim si Haralamb se dovedesc buni tragaci, iar corabia si echiapajul scapa teferi. Gherasim si Haralamb, devin eroii Sperantei dupa lupta. In timpul acostarilor de la Montevideo si de la Buenos Aires, Anton Lupan le da voie marinarilor sa mearge prin orase. De fiecare data, Ismail face nazbatii care saracesc echipajul. In Montevideo, Anton se reintalneste cu Adnana, pe care o ia pe corabie. In acest timp, Martin Stricland face promisiuni oamenilor pe care-i intalneste si ii ia cu el pe corabie. Ajunsi in Tara de Foc, pasagerii Sperantei sunt debarcati.

    Echipele adunate de Martin strang aur, iar echipajul Sperantei ii invata pe muncitori  cum sa-si construiasca locuinte din lemn. Anton Lupan urca pe muntele la care visa impreuna cu prietenul Vaillant. Intre timp, se intampla multe incidente: Martin este ucis, satul culegatorilor de aur este incendiat, Ismail impuscat si fara un picior, Speranta arsa destul de rau. Anton se casatoreste cu Adnana. Un pescar aduce un mesaj intr-o sticla, din care Anton intelege ca prietenul sau este inca in viata si are nevoie de ajutor. In final, Speranta pleaca in cautarea lui Pierre Vaillant cu toate panzele sus!