Curs valutar BNR online la zi pentru 32 de valute

Vezi cursul valutar stabilit de BNR pentru azi pentru valutele Euro, Dolar american, Franc elvețian, Liră sterlină, Gram de aur și alte 27 de valute în raport cu moneda noastră națională, Leul românesc. Curs Valutar disponibil Online și actualizat la zi! Află cursul BNR de azi și evoluția din ultimele zile. Curs BNR actualizat zilnic.

Vezi Cursul Euro la zi.Despre cursul valutar

În finanțe, un curs valutar sau curs de schimb este cursul la care o monedă va fi schimbată cu o altă monedă. Monedele sunt cel mai frecvent monede naționale, dar pot fi subnaționale, ca în cazul Hong Kong-ului, sau supranaționale, ca în cazul euro.

Cursul valutar este, de asemenea, considerat ca valoarea monedei unei țări în raport cu o altă monedă. De exemplu, un curs de schimb interbancar de 114 yeni japonezi la leul românesc înseamnă că 29 yeni vor fi schimbati cu 1 RON sau că 1 RON va fi schimbat cu 29 yeni. În acest caz se spune că prețul unui leu în raport cu yeni este de 29 yeni, sau echivalent că prețul unui yen în raport cu leul este 1/29 lei.

Fiecare țară stabilește regimul de curs valutar care se va aplica monedei sale. De exemplu, o monedă poate fi flotantă, fixată (fixă) sau hibridă. Guvernele pot impune anumite limite și controale asupra cursurilor de schimb. Țările pot avea, de asemenea, o monedă puternică sau slabă. Nu există un acord în literatura economică cu privire la cursul de schimb național optim (spre deosebire de subiectul comerțului unde comerțul liber este considerat optim). Mai degrabă, regimurile valutare naționale reflectă considerații politice.

În regimurile de curs valutar flotant, cursurile de schimb sunt determinate pe piața valutară, care este deschisă unei game largi de tipuri diferite de cumpărători și vânzători, și unde tranzacționarea valutară este continuă: 24 de ore pe zi, cu excepția weekend-urilor. Cursul valutar la vedere este cursul de schimb curent, în timp ce cursul de schimb forward este un curs valutar care este cotat și tranzacționat astăzi, dar pentru livrare și plată la o anumită dată viitoare.

Pe piața de schimb valutar cu amănuntul, dealerii de bani vor cota diferite rate de cumpărare și vânzare. Majoritatea tranzacțiilor sunt către sau din moneda locală. Rata de cumpărare este rata la care dealerii de bani vor cumpăra valută străină, iar rata de vânzare este rata la care vor vinde acea valută. Ratele cotate vor include o reducere pentru marja (sau profitul) unui dealer în tranzacționare, sau altfel marja poate fi recuperată sub forma unui comision sau într-un alt mod. De asemenea, pot fi cotate rate diferite pentru numerar, o tranzacție documentară sau pentru transferuri electronice. Rata mai mare la tranzacțiile documentare a fost justificată pentru a compensa timpul și costul suplimentar de compensare a documentului. Pe de altă parte, numerarul este disponibil pentru revânzare imediat, dar implică costuri de securitate, depozitare și transport, precum și costul de legare a capitalului într-un stoc de bancnote.