Rezumat Maitreyi de Mircea Eliade - 2 rezumate scurte

Doua rezumate scurte la romanul "Maitreyi" scris de scriitorul roman Mircea Eliade. A fost publicat pentru prima oara in 1933. Rezumat scurt pe capitole pentru romanul Maitreyi al marelui scriitor roman Mircea Eliade.

Rezumat Maitreyi și caracterizarea personajelor

Maitreyi
de Mircrea Eliade
-REZUMAT-Allan este un tanar inginer englez care, atras de exotismul Indiei, dar si dornic de a-si face o cariera, se angajeaza in Callcuta, la o societate de canalizare a deltei.

Mai intai desenator tehnic, apoi insarcinat sa supravegheze lucrarile la Tambuk si la Assam, in jungla, se imbolnaveste de malarie si este spitalizat. Inginerul hindus Naredra Sen, cu studii stralucite la Edinburgh, il invita pe Allan sa locuiasca in casa lui, in timpul convalescentei. Pe langa ajutorul pe care i l-ar da tanarului englez faptul de a locui intr-o familie, Narendra Sen intentioneaza sa il adopte ca fiu pe Allan, iar apoi sa se mute cu toata familia in Anglia, pentrru ca in India incepuse revolutia. Dar Allan afla mul mai tarziu de la Maitreyi adevaratele intentii ale inginerului, dupa ce crezuse la inceput ca Sen voia sa-l insoare cu fiica lui.

Cand o vede pentru intaia oara, in timp ce alegea carti pentru vacanta de Craciun impreuna cu tatal ei, mult inainte de a se muta in casa inginerului hindus, Allan nu este impresionat de Maitreyi, ba dimpotriva, adolescenta bengaleza i se pare chiar urata. Aceasta prima impresie a englezului se modifica intr-o oarecare masura in momentul in care merge impreuna cu un prieten ziarist francez, Lucien Metz, care scria o carte despre India, la o cina in casa familiei Sen. Si cand Maitreyi vine sa il viziteze la spital impreuna cu tatal ei, Allan se simte tulburat in prezenta fetei, desi nu-si explica motivul acestei reactii.

Cand se muta in casa lui Sen, Allan recepteaza realitatea ca un european si crede in complotul familiei Sen care ii incurajeaza apropiera de Maitreyi. In primele luni nu se gandeste la dragoste, dar se simte atras de misterul fetei. Treptat, tanarul englez este fascinat de viata familiei bengaleze, dar si de complexitatea sufletului Maitreyiei, adolescenta senzuala si inocenta in acelasi timp.

Allan incepe sa ia lectii de bengaleza de la Maitreyi, iar el o invata in schimb franceza. Cu floarea rosie pe care i-o ofera tanarului, Maitreyi declanseaza involuntar jocul seductiei. Seductia continua cu jocul cartilor, in biblioteca, jocul privirilor, al mainilor, al aingerilor si al picioarelor. Misterul eroinei este infinit, iar imposibila clarificare pe calea luciditatii si autoanalizei intretine interesul lui Allan pt ea.

Diferenta dintre cele doua mentalitati, orientala si occidentala, este pusa in evidenta de conceptia despre iubire a celor doi tineri, exponenti ai acestor mentalitati.

Maitreyi ii marturiseste lui Allan ca a fost mai intai indragostita de un pom cu sapte frunze, asa cum este acum si sora ei mai mica, Chabu, apoi a iubit ani in sir un tanar care i-a daruit o coroana de flori intr-un templu, pentru ca in cele din urma sa se lege cu juramant de Tagore, modelul ei spiritual si „guru” al sau. In schimb, iubirile lui Allan fusesera doar trupesti, fara spiritualitate.

Desi initial isi neaga sentimentele, autoanalizandu-se cu luciditate, Allan se lasa prins in mrejele jocurilor Maitreyiei, traversand toate etapele iubirii: inceputul(„eu n-o iubesc”), instalarea(„ma amuz doar”), cresterea(„nici o femeie nu m-a tulburat atat”), apoteoza(„suferinta mea”). Allan parcurge drumul cunoasterii prin eros, avand-o ca initiatoare pe Maitreyi. El se muleaza dupa preferintele ei spirituale, este initiat si convertit; e gata sa-si abandoneze religie si sa treaca la hinduism, crezand ca asa se va putea casatori cu Maitreyi.

Maitreyi crede ca unirea lor „a fost poruncita de cer”. Inainte de a se darui lui Allan si pentru a evita pacatul iubirii fara rod, tanara oficeaza o legatura mistica, savarseste un juramant cosmic - legamantul dragostei - la Lacuri, in fata pamantului, a apei, a padurii, a cerului si ii daruieste lui Allan un inel.

Insa fericirea indragostitilor nu dureaza, fiindca sora Maitreyiei, Chabu, tradeaza involuntar secretul lor. Narendra Sen il alunga pe Allan, care abia acum afla ca o casatorie cu Maitreyi era imposibila, deoarece ea apartine celei mai nobile casta indiene, a brahmanilor, iar casatoria cu cineva din afara castei sale ar fi adus dizgratia intregii familii.

Ruptura aduce supliciul, boala, martirajul in casa inginerului Sen: tatal orbeste, Chabu moare in urma unor crize de nebunie. Brutalizata de tata, Maitreyi ia asupra-si toata vina. In incercarea de a-l regasi pe Allan, sperand ca va fi alungata din casa, ea se da vanzatorului de fructe, dar sacrificiul este inutil.

Disperat, Allan rataceste o vreme pe strazile din Calcutta, iar apoi se retrage in Himalaya pentru o dezintoxicare sentimentala, unde traire in plan contemplativ i-ar permite purificarea. Episodul iubirii pasagere cu Jenia Isaac ii confirma faptul ca traise alaturi de Maitreyi iubirea absoluta. Plecarea din India ii apare ca o izbavire. La Singapore, unde obtinuse o slujba, se intalneste dupa un timp cu J., nepotul doamnei Sen, care ii povesteste de incercarea disperata si inutila pe care o facuse Maitreyi pentru a fi alungata de acasa.

Maitreyi ramana pentru europeanul rational o eterna obsesie si enigma. Framantarile lui Allan pentru s o intelege pe Maitreyi fac ca romanul sa aibe un final deschis.

Maitreyi – Mircea Eliade
Rezumat pe capitole

1.    Allan o cunoaşte pe Maitreyi pe când lucra în Wellesley Street şi pentru prima dată fata i se pare neatrăgătoare. El îi vorbeşte prietenului sau Harold despre această indiancă. Ea era fiica lui Narendra Sen, inginer din Calcutta. Allan îl cunoaşte pe reporterul Lucien, cu care îşi petrece în mod agreabil timpul vorbind despre India. Cei doi îl vizitează pe Narendra Sen şi sunt fascinaţi de casa şi de familia acestuia.

2.    După o petrecere cu prietenii săi, Allan primeşte o telegramă de la inginerul Sen prin care acesta îi oferă un alt loc de muncă. El are impresia că inginerul este tot mai interesat de viaţa sa intimă.

3.    Răsfoind paginile scrise în timpul şederii la Assam, Allan îşi aminteşte de greutăţile întâmpinate acolo. El se îmbolnăveşte de malarie şi este internat de urgenţă. În timpul convalescenţei este vizitat de toţi prietenii săi, dar şi de inginerul Narendra Sen, care îi propune să locuiască în casa sa până se va însănătoşi.

4.    Allan se mută în casa domnului Sen, iar familia acestuia se poartă foarte grijuliu cu el. Acesta are ocazia să o cunoască mai bine pe Maitreyi şi pe sora ei, Chabu, şi află mai multe despre obiceiurile indiene.

5.    Allan se apropie tot mai mult de Maitreyi. În schimbul lecţiilor de bengaleză, Allan îi oferă fetei lecţii de franceză. Într-o zi, Maitreyi îi oferă lui Allan o floare, iar acesta consideră că toată familia complotează pentru ca el să se îndrăgostească.

6.    După o conferinţă despre esenţa frumosului, Maitreyi se întoarce supărată şi îl invită pe Allan în camera sa. Cei doi schimbă între ei cărţile primite de la Lucien, dându-şi reciproc dedicaţii. Allan participă la nunta lui Mantu şi îi dezvăluie acestuia concepţia sa despre căsătorie, motiv pentru care  simte că relaţia sa cu familia Sen se răceşte pentru o perioadă.

7.    Allan simte că Maitreyi este îndrăgostită,dar  el se arată nepăsător, încercând să o rănească. El devine gelos din cauza sentimentelor lui Maitreyi pentru Tagore.

8.    Allan se întâlneşte cu Harold, care îl întreabă dacă este adevărat că se va căsători. Maitreyi îi arată lui Allan ritualul atingerii picioarelor goale. Ea îl roagă pe Allan să o ajute să termine catalogul bibliotecii tatălui ei. Cei doi se apropie din ce în ce mai mult, iar Allan încearcă să-i demonstreze că o iubeşte. Maitreyi îl refuză deoarece se teme de consecinţele acestei iubiri interzise.

9.    A doua zi, Maitreyi îi propune lui Allan să plece din casă, mărturisindu-i dragostea pe care i-o poartă lui Tagore. Allan este gelos şi nervos, dar seara, la cină, Maitreyi peia iniţiativa, atingându-l cu piciorul pe sub masă. Apropierea celor doi este din ce în ce mai mare, iar seara, Maitreyi îi oferă lui Allan o coroniţă de iasomie. A doua zi Maitreyi îi oferă lui Allan cutia în care păstra şuviţa lui Tagore, pe care acesta nu o primeşte. Ea îi explică lui Allan că părinţii săi nu vor accepta niciodată ca ei să se căsătorească deoarece ei îl consideră un fiu pe care inginerul intenţionează să îl înfieze.

10.    Allan începe să fie atras de tot ce iubeşte Maitreyi. Ea îi vorbeşte despre iubirile sale anterioare (copacul, tânărul indian şi Tagore). Momentele lor de intimitate sunt din ce în ce mai dese. Allan îi mărturiseşte că e hotărât să renunţe la religia sa şi să se convertească la hinduism. Harold îl vizitează pe Allan şi este surprins de atitudinea acestuia. După plecarea sa, Khokha îi surprinde pe cei doi îmbrăţişându-se.
11.    Maitreyi se logodeşte cu Allan la Lacuri şi petrec prima noapte de dragoste în camera lui Allan. Chabu se îmbolnăveşte  foarte grav şi toată atenţia se îndreaptă asupra ei. Allan e din ce în ce mai gelos, iar cei doi îndrăgostiţi se tem tot mai tare  că servitorul Khokha ar putea divulga secretul relaţiei lor
.
12.    De ziua Maitreyiei, domnul Sen invită mulţi artişti indieni şi are loc o petrecere fastuoasă la care Allan joacă rolul gazdei. În timpul petrecerii Chabu sare din balcon şi se răneşte îngrijorându-i pe toţi. Allan şi Maitreyi o duc la plimbare pe Chabu la Lacuri şi ea îi îndeamnă să se sărute. Chabu îi spune doamnei Sen secretul celor doi, iar Maitreyi este pedepsită. Domnul Sen îl roagă pe Allan să plece o perioadă la munte deoarece el s-a hotărât să se interneze într-un sanatoriu pentru a se opera, iar familia o va trimite la Midnapur. Allan încearcă să o înduplece pe doamna Sen să îl lase să o mai vadă o dată pe Maitreyi, dar singura persoană pe care o poate vedea e Chabu.

13.    Allan se mută într-o cameră cu chirie, iar domnul Sen îi trimite bagajele. El află că după plecarea sa, Maitreyi a fost bătută şi încuiată în camera ei aproape goală ca să nu poată fugi, iar familia ei doreşte să o căsătorească. Maitreyi reuşeşte să îl sune pe Allan, dar este prinsă, iar acesta este ameninţat de domnul Sen că va fi expatriat dacă nu încetează orice legătură cu familia sa. Allan lipseşte 4 zile de acasă, iar când se întoarce află că Maitreyi ese află în spital după ce a fost bătută pentru că a ameninţat că va spune totul despre relaţia lor. Allan pleacă din Bhowanipore, sfătuit de Maitreyi şi în aceeaşi zi Chabu moare.
 
14.    Khokha îi trimite scrisori lui Allan, din care acesta află că operaţia domnului Sen nu a reuşit şi că Maitreyi refuză orice cerere în căsătorie. Mantu a fost concediat deoarece se purtase urât cu doamna Sen şi o ducea foarte greu încercând să-şi plătească datoriile. Allan cunoaşte o femeie care se cazează la acelaşi bungalow  cu el şi căreia îi povesteşte totul despre Maitreyi. Cei doi petrec o noapte împreună, înainte ca ea să plece.

15.    Allan este părăsit de prieteni şi refuză  să mai ia legătura cu Maitreyi. Se mută cu Geurtie, care era îndrăgostită de el de mai mult timp. Este vizitat de nepotul doamnei Sen care îi spune că Maitreyi s-a dăruit  vânzătorului de fructe  şi a plecat să nască la Midnapur. Cu toate că acum ştie toată lumea, inginerul refuză să o gonească. El speră să o facă filozoafă.