Rezumat Elevul Dima dintr-a șaptea de Mihail Drumeș

 Rezumatul romanul "Elevul Dima dintr-a șaptea" scrisa de scriitorul roman Mihail Drumeș si publicata de acesta în anul 1946. Rezumat la celebrul roman Elevul Dima dintr-a șaptea al romancierului Mihail Drumeș.

Personaje: Personajul principal Grig, elev in clasa a saptea, este un tanar curajos.
Personaje secundare: Lotte, Magotu, cuviosul Gigi


Elevul Dima dintr-a șaptea
de Mihail Drumeș
    - rezumat -



Elevul Dima,numit Grig Dima, este adus de catre tatal sau pentru a studia, la Craiova, unde sta in gazda la Dona Bianca.

Aici cunoaste alti tineri de varsta lui cu care se imprieteneste, si pe fiica gazdei Lotte, de care mai tarziu se indragosteste, chiar daca la inceput nu vrea sa recunoasca, spunand ca este iubitul celebrei cantarete Alina Barbu, deoarece gasise in tren poza acesteia cu un mesaj romantic adresat unui Grig, normal, nu el era acel Grig despre care era vorba.

Curand acestuia ii vine ideea unei excursii in Delta Dunarii impreuna cu colegii sai, insa intr-o incaierare cu Lotte, incercand sa o sarute, Grig da peste un tablou, descopera un bilet lasat de un marinar sotului decedat al donei Bianca. In bilet sunt date instructiunile gasirii unei mari comori in arhipelagul Galapagos. Lui Grig ii vine ideea de a pleca intr-acolo mai ales ca echipajul era deja format pentru excursia in Delta.

Grig le spune ideea si se formeaza ”expeditia transoceanica ce se va numi A.R.P.E.T. si care este ulterior schimbat in” Grigordia”. Dima ii propune lui Lotte sa se casatoreasca cu el, sa se lase de scoala si sa plece dupa comoara. Intre timp acesta pierde un “Arpetist” care se sinucide din dragoste, numit Soimaru. Refuzând tirania profesorului de istorie, Niculescu, zis Attila, care folosea bătaia pentru educaţie, Magotu arunca in acesta, cu o calimara, ca protest pentru molestarea unui coleg.

Dima se erijează în cavalerul salvator şi stârneşte o mini revoltă în sala de clasă. Pedepsele primite pentru incidentul cu profesorul Atilla sunt un alt motiv de iritare pentru arpetişti, care organizează un protest de stradă; Dima este arestat, si eliminat din toate scolile, iar sediul organizaţiei ocupat de autorităţi.

Grig ii spune lui Lotte ca vrea sa fuga la Bucuresti, dar aceasta il implora sa nu o lase singura, si daca va muri el ucis de vreun glont tras de politisti, macar sa moara impreuna. Asa le vine ideea sa se sinucida. Asa ca trec intai pe la preot, se logodesc, apoi intr-o camera de hotel, cand incepeau sa isi puna in aplicare planul sunt intrerupti de tatal lui.

  Dupa doisprezece ani Dima, devenit inginer, cu facultatea terminata in Anglia, o cauta pe Lotte. Dupa ce se regasesc, afla ca aceasta este casatorita si mama a doi copii.

Personaje: Personajul principal Grig, elev in clasa a saptea, este un tanar curajos.
Personaje secundare: Lotte, Magotu, cuviosul Gigi