Rezumat scurt Harry Potter și Camera Secretelor de J. K. Rowling

Rezumat scurt la cartea "Harry Potter și Camera Secretelor", a doua din seria de romane scrise de J. K. Rowling despre micul vrăjitor Harry Potter. Acesta împlinește 12 ani încă locuiește cu familia Dursley. Harry are o vară destul de agitată: primește avertismente de la un elf de casă Dobby, are o zi de naștere neplăcută și fuge de acasă cu mașina zburătoare a lui Ron.


Rezumat scurt Harry Potter și Camera Secretelor


Harry Potter stă în continuare cu redele lui, familia Dursley, dar când Harry împlinește doisprezece ani, aceștia organizează o cină la care nu-l invită și pe sărbătorit. În aceeași seară, Harry Potter este vizitat de elful familiei Dobby care încearcă să-l facă pe Harry să nu se mai întoarcă la școala Hogwarts, dar cum el refuză, elful folosește magia pentru a strica cina familiei Dursley. Din această cauză, Harry este aproape de a fi exmatriculat de la școala de vrăji Hogwarts, dar scapă ca prin urechile acului și drept pedeapsă, este închis în camera lui de Vernon.

Ron Weasley împreună cu frații săi, îl salvează pe Harry cu ajutorul mașinii fermecate a tatălui său Arthur și îl aduc pe Harry acasă, la Burrow. Harry și ceilalți Weasley - Molly, Percy și Ginny (care se îndrăgostește de Harry) - călătoresc spre Diagon Alley. Se întâlnesc cu Hermione Granger, Lucius Malfoy, tatăl lui Draco care este inamicul lui Harry, și Gilderoy Lockhart, un autobiograf îngâmfat numit profesor în Apărarea Împotriva Artei Întunecate. La stația King Cross, Harry și Ron nu pot intra pe platforma 9 3⁄4 și pierd trenul Hogwarts Express, așa că zboară cu mașina lui Arthur la școală, izbindu-se de Willow Whomping și deteriorând bagheta lui Ron.

De-a lungul anului, Harry află că vrăjitorii prejudiciați îi discriminează pe cei cu familii non-magice. De asemenea, observă o voce pe care doar el o poate auzi, venind dinspre pereți. În cele din urmă, Harry, Ron și Hermione găsesc pisica împietrită a îngrijitoarei școlii Argus Filch, doamna Norris, și un avertisment scris pe perete: "Camera secretelor a fost deschisă. Dușmanii moștenitorului, feriți-vă". Se zvonește că Camera Secretelor ar fi fost creată de Salazar Slytherin, unul dintre fondatorii școlii, după un dezacord cu colegii fondatori cu privire la admiterea elevilor născuți fară abilități magice. Se presupune că găzduiește un monstru, pe care moștenitorul Slytherin ar putea să-l controleze.

În timpul unui joc Quidditch, un Bludger îl urmărește pe Harry și îi fracturează un braț. Lockhart gafează în timp ce încearcă să-i vindece brațul, iar Harry este obligat să se vindece în spital peste noapte. Acolo, Dobby îl vizitează pe Harry, mărturisind că l-a fermecat pe Bludger și a sigilat poarta de acces de la King's Cross. El dezvăluie, de asemenea, că Camera Secretelor fusese deschisă înainte. Se produce un alt atac și se organizează o cursă de duel pentru studenți, în timpul căreia se dezvăluie că Harry este un „Parselmouth”, având capacitatea de a vorbi cu șerpii.





Se produce un alt atac, iar Harry, Ron și Hermione suspectează că Draco este Moștenitorul, având în vedere ostilitatea sa față de născuții fară abilități magice. Pentru a confirma acest lucru, Hermione inventează Poțiunea Polyjuice, care îi permite lui Harry și Ron să pară că sunt servitorii lui Draco Crabbe și Goyle. Ei descoperă că Draco nu este implicat. Moaning Myrtle, o fantomă care bântuie baia unei fete, le arată un jurnal lăsat în camera ei. Jurnalul a aparținut lui Tom Riddle, un student care a asistat la moartea unui coleg în timpul deschiderii anterioare. Conștiința lui Riddle din jurnal îi spune lui Harry că Rubeus Hagrid este de vină. Hermione este pietrificată în următorul atac, iar școala este blocată, iar directorul Albus Dumbledore și Hagrid sunt forțați să plece.

Urmând instrucțiunile lăsate de Hagrid, Harry și Ron urmează păianjenii în Pădurea Interzisă. Ei găsesc o Acromantula numită Aragog, care neagă implicarea ei, susținând că păianjenii se tem de adevăratul monstru. Aragog încearcă să-și hrănească puii folosindu-i pe Harry și Ron drept mâncare, dar mașina lui Arthur îi salvează. Ei o vizitează pe Hermione și descoperă că ea a dedus că monstrul este un bazilisk - un șarpe gigantic care ucide cu o privire fixă ​​și pietrifică pe oricine când este privit. Harry își dă seama că bazilisk-ul este vocea pe care a auzit-o și că Myrtle a fost ucis în atacul inițial. Ginny, care se purtase ciudat, este condusă în Cameră. Harry și Ron descoperă intrarea în baia lui Myrtle și îl obligă pe Lockhart să intre în Cameră cu ei. Lockhart mărturisește că este o înșelătorie și încearcă să șteargă memoria băieților cu bagheta deteriorată a lui Ron, dar în schimb o șterge pe a lui și provoacă o cădere de pietre, separându-i pe Ron și Harry.

Harry continuă și îi găsește pe Ginny și Tom Riddle inconștienți. Tom Riddle dezvăluie că el este Lordul Voldemort și moștenitorul lui Slytherin. Acesta deschisese camera mai devreme și aruncase vina pe Hagrid. Posedând-o pe Ginny prin jurnalul său, Riddle continuă ceea ce începuse și dezlănțuie monstrul bazilisk. Fawkes, phoenix-ul lui Dumbledore, vine să-l ajute pe Harry cu Sorting Hat. Fawkes orbeste monstrul bazilisk, permițându-i lui Harry să scoată Sabia lui Godric Gryffindor din Sorting Hat și să îl ucidă, deși este otrăvit în acest proces. În timp ce Riddle îi spune cuvinte urâte lui Harry care este pe moarte, lacrimile lui Fawkes îl vindecă și el folosește un colț de bazilisk pentru a înjunghia jurnalul lui Riddle, distrugându-l și pe Riddle și aducând-o la viață pe Ginny.

Harry, Ron, Ginny și Lockhart se întorc la castel. Ginny este iertată de Dumbledore, care este interesat de jurnal. Lucius Malfoy însoțit de Dobby, care este servitorul său, devine furios în legătură cu întoarcerea lui Dumbledore, iar Harry își dă seama că jurnalul fusese în posesia Malfoys. Pentru a redeschide Camera, Lucius strecurase jurnalul în camera lui Ginny din Diagon Alley. Harry îl păcălește pe Lucius făcându-l să-l elibereze pe Dobby din serviciul său; Lucius îl atacă pe Harry pentru a se răzbuna, dar Dobby îl apără.

Studenții împietriți sunt vindecați, Gryffindor câștigă din nou cupa casei, Hagrid se întoarce, Lockhart este eliberat, iar Harry se întoarce la Privet Drive bucuros.