Rezumat lung Lolita de Vladimir Nabokov

Rezumat la cartea roman "Lolita" scrisă de Vladimir Nabokov despre obsesia dezvăluită de Humbert Humbert, un bărbat în vârstă, față de o fată de doisprezece ani pe nume Lolita. Humbert își dezvăluie trecutul și începuturile sale de dragoste neconsumată cu Annabel Leigh, care a murit la o vârstă fragedă. În căutarea unui alt copil care să îi amintească de Annabel, Humbert se întâlnește cu Lolita și se stabilește în casa ei, după moartea mamei sale. În ciuda manipulării și a relației abuzive pe care o construiește cu Lolita, Humbert încearcă să se justifice prin susținerea că ea a fost cea care l-a sedus. Călătoria lor continuă în întreaga țară, iar Humbert încearcă să descopere adevărul despre răpirea anterioară a lui Lolita. În cele din urmă, Lolita se căsătorește și devine însărcinată, iar Humbert află că autorul răpirii sale este Clare Quilty, un dramaturg care a tratat-o în mod similar. Humbert o întâlnește pe Lolita și îi cere să se întoarcă la el, dar ea refuză. În cele din urmă, Humbert decide să se răzbune pe Quilty, îl ucide și ajunge în închisoare. Când Lolita moare în timpul nașterii, Humbert moare și el de insuficiență cardiacă, iar manuscrisul său ajunge în mâinile lui John Ray, Jr., Ph.D.



Lolita de Vladimir Nabokov - Rezumat


În prefața romanului, fictivul John Ray Jr., explică povestea ciudată care va urma. Conform lui Ray, el a primit manuscrisul, intitulat Lolita sau mărturia unui bărbat văduv alb, de la avocatul autorului. Autorul însuși, cunoscut sub pseudonimul Humbert Humbert (sau H. H.), a murit în închisoare din cauza unei tromboze coronariene, în timp ce aștepta un proces. Ray afirmă că, deși acțiunile autorului sunt deplorabile, scrisul său rămâne frumos și convingător. De asemenea, el indică faptul că romanul va deveni un favorit în cercurile psihiatrice și va încuraja părinții să-și crească copiii mai bine într-o lume mai bună.

În manuscris, Humbert relatează despre copilăria sa pașnică pe Riviera, unde întâlnește prima lui iubire, Annabel Leigh, în vârstă de doisprezece ani. Annabel și Humbert, în vârstă de treisprezece ani, nu consumă niciodată iubirea lor, iar moartea Annabelei de tifos patru luni mai târziu îl bântuie pe Humbert. Deși Humbert își găsește un loc în viață ca profesor de literatură engleză, petrece timp într-un spital de psihiatrie și lucrează într-o succesiune de slujbe ciudate. În ciuda căsătoriei sale cu o femeie adultă, care în cele din urmă eșuează, Humbert rămâne obsedat de fete tinere, sexuale și conștiente de asta. Aceste nimfete, cum le numește el, îl fac să-și amintească de Annabel, deși nu reușește să găsească alta ca ea. În cele din urmă, Humbert ajunge în Statele Unite și închiriază o cameră în casa văduvei Charlotte Haze, într-un oraș adormit din suburbiile din New England. El se îndrăgostește instantaneu de fiica ei de doisprezece ani, Dolores, cunoscută și sub numele de Lolita. Humbert urmărește constant mișcările lui Lolita, flirtează din când în când cu ea și își mărturisește dorințele pedofilice într-un jurnal. Între timp, Charlotte Haze, pe care Humbert o disprețuiește, se îndrăgostește de el. Când Charlotte o trimite pe Lolita în tabără de vară, Humbert se căsătorește cu Charlotte pentru a rămâne aproape de adevărata lui iubire. Humbert vrea să fie singur cu Lolita și chiar se joacă cu ideea de a o ucide pe Charlotte, dar nu poate duce planul la bun sfârșit. Cu toate acestea, Charlotte îi găsește jurnalul și, după ce află că o urăște pe ea, dar o iubește pe fiica ei, îl confruntă. Humbert neagă totul, dar Charlotte îi spune că-l părăsește și iese furioasă din casă. În acel moment, o mașină o lovește pe Charlotte, iar ea moare pe loc.

Humbert merge la tabăra de vară și o ia pe Lolita. Doar atunci când ajung la un motel îi spune că Charlotte a murit. În relatarea evenimentelor, Humbert pretinde că Lolita îl seduce pe el, în loc să fie invers. Cei doi călătoresc cu mașina în întreaga țară timp de aproape un an, în timpul căruia Humbert devine tot mai obsedat de Lolita și ea învață să-l manipuleze. Atunci când ea are crize de furie sau refuză avansurile lui, Humbert o amenință că o va trimite într-un orfelinat. În același timp, un bărbat ciudat pare să se intereseze de Humbert și Lolita și pare să-i urmărească în călătoriile lor.

Humbert obține în cele din urmă un loc de muncă la Beardsley College undeva în nord-est, iar Lolita se înscrie la școală. Dorința ei de a socializa cu băieți de vârsta ei creează o tensiune în relația lor, iar Humbert devine tot mai restrictiv în regulile sale. Cu toate acestea, îi permite să apară într-o piesă de teatru la școală. Lolita începe să se comporte secretos în jurul lui Humbert, iar el o acuză că îi este infidelă și o ia într-o altă călătorie cu mașina. Pe drum, Humbert bănuiește că sunt urmăriți. Lolita nu observă nimic și Humbert o acuză că conspiră cu urmăritorul lor.

Lolita se îmbolnăvește, iar Humbert trebuie să o ducă la spital. Cu toate acestea, când Humbert se întoarce să o ia, asistentele îi spun că unchiul ei deja a venit să o ia. Humbert izbucnește în furie, dar apoi se calmează și părăsește spitalul, cu inima frântă și plin de furie.

În următorii doi ani, Humbert o caută pe Lolita, descoperind indicii despre răpitorul ei pentru a se răzbuna. În mod lipsit de entuziasm, se implică sentimental cu o femeie numită Rita, dar apoi primește o scrisoare de la Lolita, acum căsătorită și însărcinată, în care îi cere bani. Presupunând că Lolita s-a căsătorit cu bărbatul care i-a urmărit în călătorii, Humbert devine hotărât să-l omoare. O găsește pe Lolita, săracă și însărcinată la șaptesprezece ani. Humbert își dă seama că soțul lui Lolita nu este bărbatul care a răpit-o de la spital. Când este presată, Lolita recunoaște că Clare Quilty, un dramaturg a cărui prezență a fost simțită încă de la începutul cărții, a luat-o de la spital. Lolita îl iubea pe Quilty, dar el a dat-o afară când ea a refuzat să participe la o orgie de pornografie infantilă. Încă devotat lui Lolita, Humbert o roagă să se întoarcă la el. Lolita refuză cu blândețe. Humbert îi dă 4.000 de dolari și apoi pleacă. Îl urmărește pe Quilty la casa lui și îl împușcă de mai multe ori, omorându-l. Humbert este arestat și închis, unde continuă să-și scrie memoriile, stipulând că acestea pot fi publicate doar după moartea lui Lolita. După ce Lolita moare în timpul nașterii, Humbert moare de insuficiență cardiacă, iar manuscrisul este trimis lui John Ray, Jr., Ph.D.