Rezumat Contele de Monte Cristo de Alexandre Dumas

Rezumat la cartea Contele de Monte Cristo scrisă de Alexandre Dumas care urmărește povestea lui Edmond Dantès, un marinar francez care este închis pe nedrept pentru trădare și își petrece următorii ani în închisoare. După evadarea sa, Dantes își pune în aplicare planul de a se răzbuna pe cei care l-au trădat, punând în mișcare o serie de evenimente care implică intrigi, răsturnări de situație și descoperiri tulburătoare despre trecutul personajelor. Romanul explorează teme precum justiția, răzbunarea, iubirea și puterea.





Contele de Monte Cristo de Alexandre Dumas - Rezumat


Romanul începe în 1815 când nava Pharaon ajunge la Marsilia. Proprietarul navei, Monsieur Morrel, află de la tânărul prim-maistru, Edmond Dantès, că căpitanul a murit în timpul călătoriei și că Dantès a preluat comanda. Contabilul navei, Danglars, este deranjat de faptul că Pharaon a oprit la Elba, dar Dantès explică că căpitanul a lăsat un pachet de livrat unuia dintre generalii lui Napoleon care se află în exil împreună cu acesta pe insulă. Morrel îl numește pe Dantès căpitan al navei, ceea ce nu îi face plăcere lui Danglars. După ce îl vizitează pe tatăl său, Dantès află că un vecin, Gaspard Caderousse, i-a luat majoritatea resurselor tatălui său ca plată pentru o datorie. Dantès merge apoi să o vadă pe logodnica sa, Mercédès, și o găsește în compania lui Fernand Mondego, care este îndrăgostit de ea. După ce pleacă, Mondego se întâlnește cu Danglars și Caderousse și se decide falsa acuzare a lui Dantès pentru trădare. Printr-o scrisoare adresată procurorului coroanei, Danglars pretinde că Dantès este bonapartist și că poartă o scrisoare de la Napoleon pentru comitetul bonapartist din Paris.

Dantès este arestat, dar adjunctul procurorului, Gérard de Villefort, descoperă că Dantès nu este agent bonapartist și este gata să-l elibereze. Cu toate acestea, după ce află că tânărul căpitan are o scrisoare de la Napoleon pentru tatăl lui De Villefort, care este un bonapartist, îl trimite pe Dantès la Château d’If, o închisoare pe o insulă unde rămâne mulți ani. Într-o zi, un alt deținut, Abbé Faria, ajunge în celula lui Dantès prin intermediul unui tunel pe care îl săpa în încercarea de a scăpa. Faria deduce că Danglars și Mondego l-au înscenat pe Dantès și și-a dat seama și de motivul pentru care De Villefort îl ține închis. El petrece câțiva ani predându-i lui Dantès și planificând o altă încercare de evadare. Faria îi vorbește lui Dantès despre un tezaur ascuns pe insula nelocuită Monte Cristo și apoi moare. Dantès se coase într-un giulgiu funerar și este aruncat în mare. El se eliberează și este salvat de o echipă de contrabandiști. Mai târziu, găsește tezaurul pe Monte Cristo.

Dantès se pune apoi să se răzbune pentru lunga sa închisoare nedreaptă. El ia identitatea unui preot italian și îl vizitează pe Caderousse, care dezvăluie că Danglars și Mondego sunt amândoi bogați și că acesta din urmă s-a căsătorit cu Mercédès. Auzind că Morrel a căzut în vremuri grele, Dantès îi rezolvă în secret problemele financiare.


Zece ani mai târziu, la Roma, Dantès, acum numindu-se conte de Monte Cristo, reușește să-l întâlnească pe Albert, fiul lui Mondego (acum conte de Morcerf) și al Mercédès. Albert este nefericit logodit cu fiica lui Danglars. Ulterior, Dantès cumpără o casă în Auteuil, în afara Parisului. Mai târziu, îi spune lui Haydée, o sclavă greacă pe care a cumpărat-o, că acum este liberă, dar trebuie să păstreze detalii despre nașterea sa în secret. După ce Dantès aranjează ca Danglars să își piardă averea, el găzduiește o cină pentru Danglars și De Villeforts; Maximilian Morrel (fiul domnului Morrel) și doi deținuți angajați să joace rolul unor italieni bogați sunt, de asemenea, prezenți. Se dezvăluie că doamna Danglars a fost cândva amanta lui De Villefort și că tânărul deținut este fiul născut din acea uniune, de care De Villefort credea că a scăpat de el când era un bebeluș.

Mai târziu, secretul contelui de Morcerf este făcut public: el a devenit omul de încredere al tatălui lui Haydée, Ali Pasha, și apoi l-a trădat. El a furat averea lui Ali Pasha și a vândut-o pe Haydée și mama ei ca sclavi. Aflând această veste, Mercédès și Albert îl abandonează pe Morcerf, iar el se sinucide. De Villefort îi ordonă soției sale, care a otrăvit membrii familiei pentru a asigura moștenirea unui fiu dintr-un mariaj anterior, să se otrăvească. Ea se omoară atât pe ea, cât și pe fiul ei, în timp ce încercarea lui De Villefort de a-și ucide fiul în vârstă de câteva luni este dezvăluită în instanță, iar el își pierde mințile. La ordinul lui Dantès, bandiții îl capturează pe Danglars și îl țin timp de câteva zile până când se pocăiește. Cu răzbunarea sa împlinită, Dantès a aranjat ca Valentine de Villefort și Maximilian Morrel să fie împreună (ei fiind îndrăgostiți, dar părinții Valentinei interzicându-le uniunea) și Haydée i-a declarat lui Dantès dragostea ei, aducându-i o mare bucurie.