Rezumat Ca peștele în copac de Lynda Mullaly Hunt

Rezumat scurt la cartea roman Ca peștele în copac scrisă de Lynda Mullaly Hunt despre o fată numită Ally, care este talentată în artă și matematică, dar care suferă de dislexie și nu poate citi. Ally se confruntă cu dificultăți în școală și încearcă să se ascundă de sarcinile de scriere și lectură, dar este ajutată de un profesor atent numit domnul Daniels. Prin înțelegerea diferențelor de învățare ale lui Ally, domnul Daniels o ajută să își îmbunătățească abilitățile de citire și să își crească încrederea în sine. În timp ce Ally formează noi prietenii și descoperă noi abilități, învață să se ridice împotriva intimidatorilor și să își apere prietenii. Prin promovarea unui mediu de învățare cooperativ și de apreciere a diferențelor individuale, domnul Daniels îi învață pe elevi să se aprecieze unii pe alții ca indivizi unici.

Vezi și Rezumat lung la cartea Ca peștele în copac

Ca peștele în copac de Lynda Mullaly Hunt - Rezumat


Ca peștele în copac este un roman pentru copii scris de autoarea americană Lynda Mullaly Hunt în 2015. Povestea urmărește viața unei fete de la școala medie, pe nume Ally, care are talent artistic și matematic, dar nu poate citi din cauza dislexiei sale.




De-a lungul carierei școlare a lui Ally, aceasta folosește umorul, comportamentul neadecvat și falsificarea bolilor pentru a distrage atenția de la dificultățile sale de învățare, făcând tot ce îi stă în putere să evite sarcinile de scriere și citire.

Luptele lui Ally sunt amplificate de faptul că s-a mutat de multe ori în ultimii ani, deoarece familia sa se mută dintr-un loc în altul pentru munca tatălui ei aflat în armată. Deși mama lui Ally este susținătoare, aceasta lucrează adesea ore lungi ca ospătăriță și nu are timp să verifice temele lui Ally. Fratele mai mare al lui Ally, Travis, este și el iubitor și protector, deși dificultățile sale de învățare îl împiedică să o ajute pe sora sa.

Noul profesor al lui Ally - un om amabil și atent pe nume domnul Daniels - vede dincolo de suprafața distragerilor sale de la învățătură. Simțind inteligența și creativitatea lui Ally, domnul Daniels își adaptează predarea la dislexia ei, ajutând-o să-și realizeze abilitățile unice. Încurajată de încrederea domnului Daniels în ea, Ally își găsește o nouă încredere în sine și formează legături cu colegii săi de clasă, inclusiv cu o fată numită Keisha și un băiat talentat în științe, dar cu probleme sociale numit Albert.

Albert vine adesea la școală cu vânătăi. Pe măsură ce Ally și Albert devin mai apropiați, Ally află că aceste vânătăi sunt cauzate de alți copii care îl hărțuiesc. Albert refuză să riposteze împotriva lor pentru că nu crede în violență. O fată bogată și rea pe nume Shay și prietena ei, Jessica, adesea se poartă urât cu trio-ul de prieteni, dar când Ally vede cum Keisha și Albert îi ignoră, devine mai încrezătoare în abilitatea sa de a face același lucru.


Abilitățile de citire ale lui Ally se îmbunătățesc treptat ca urmare a întâlnirilor de după școală cu domnul Daniels, unde el lucrează cu ea folosind strategii adaptate stilului ei de învățare vizual (cum ar fi jocul de șah și scrierea cuvintelor în cremă de ras). Încrederea lui Ally continuă să înflorească atunci când este nominalizată pentru postul de președinte de clasă și o învinge pe Shay în cursă. Deși victoria lui Ally declanșează mai multe glume de la Shay, ea este capabilă să ignore cu eleganță aceste glume și să realizeze că acestea sunt produsul propriei nesiguranțe a lui Shay. Ally nu este deranjată până când hărțuitorii mai agresivi care l-au hărțuit pe Albert o vizează pe ea și pe Keisha. Ca rezultat, Albert este forțat să se apere pe sine și pe prietenii săi, afirmând importanța de a te apăra și valoarea prieteniei.

Ally continuă să lucreze la proiecte suplimentare, iar domnul Daniels îi onorează dedicarea acordându-i titlul de Elevul Lunii. El îi provoacă pe toți elevii să vadă lumea în moduri noi, prezentând o listă lungă de personalități celebre - inclusiv Thomas Edison, Alexander Graham Bell, Winston Churchill și Albert Einstein - care s-au confruntat cu dislexia. Prin sarcinile sale cooperante și prin elevarea diferențelor fiecărui elev, domnul Daniels îi inspiră pe elevi să se aprecieze unii pe alții ca indivizi unici.

Într-o zi, când Travis vine să o ia pe Ally de la școală, ea îi spune despre toate modurile în care domnul Daniels a ajutat-o. Dorind să își depășească propriile dificultăți de citire, Travis acceptă să se întâlnească cu el, demonstrând că nu este niciodată prea târziu să faci imposibilul posibil.