Rezumat scurt Charlie și fabrica de ciocolată de Roald Dahl

Rezumat scurt la cartea "Charlie și fabrica de ciocolată" de Roald Dahl, în care este vorba despre aventurile captivante ale lui Charlie Bucket, un băiat sărac, dar curat la inimă, care câștigă un tur al fabuloasei fabrici de ciocolată a excentricului Willy Wonka. După ce găsește unul dintre cele cinci Bilete de Aur, Charlie împarte o experiență magică în fabrica plină de minuni, însoțit de bunicul său. Ceilalți copii descoperă că lăcomia lor are consecințe amuzante și dure, și doar Charlie se dovedește a fi moștenitorul demn al imperiului de ciocolată al lui Willy Wonka.

Citește și rezumat la cartea Matilda de Roald Dahl



Rezumat scurt la cartea Charlie și fabrica de ciocolată de Roald Dahl


Charlie Bucket, în vârstă de unsprezece ani, trăiește în sărăcie cu părinții și bunicii săi într-un oraș care adăpostește o fabrică de ciocolată de renume mondial. Într-o zi, bunicul Joe, imobilizat în pat, îi povestește lui Charlie despre Willy Wonka, excentricul proprietar al fabricii și despre toate bomboanele sale fantastice. Ciocolatierii rivali au trimis spioni pentru a-i fura rețetele, forțându-l pe Wonka să închidă fabrica și să dispară. Aceasta s-a redeschis mai târziu, dar porțile rămân blocate, iar nimeni nu știe cine furnizează forța de muncă a fabricii.

A doua zi, ziarul anunță că Wonka a ascuns cinci Bilete de Aur în tabletele de ciocolată; cei care le găsesc vor fi invitați să vină și să facă un tur al fabricii. Primele patru bilete sunt găsite de lacomul Augustus Gloop, răsfățata Veruca Salt, mestecătoarea de gumă Violet Beauregarde și dependentul de televizor Mike Teavee. Într-o zi, Charlie cumpără o tabletă Wonka cu banii găsiți în zăpadă; tableta conține cel de-al cincilea și ultimul bilet. Auzind vestea, bunicul Joe își recâștigă mobilitatea și se oferă voluntar să-l însoțească pe Charlie la fabrică.

În ziua turului, Wonka îi întâmpină pe cei cinci copii și pe părinții lor în interiorul fabricii, o țară a minunilor cu creații de bomboane care sfidează logica. Ei întâlnesc și Oompa-Loompas, o rasă de umanoizi ștrengari care îl ajută să opereze fabrica. În timpul turului, ceilalți patru copii cedează impulsurilor lor și sunt expulzați din tur în moduri întunecat comice: Augustus cade în Râul de Ciocolată și este aspirat printr-o conductă, Violet se transformă într-o afină uriașă după ce mestecă un baton experimental de gumă, Veruca și părinții ei cad într-un tobogan de gunoi după ce încearcă să prindă una dintre veverițele care testează nucile, iar Mike este micșorat la dimensiunea unei tablete de ciocolată după ce folosește dispozitivul de ciocolată prin televizor, în ciuda avertismentelor lui Wonka. Oompa-Loompas cântă despre comportamentul necugetat al copiilor de fiecare dată când se întâmplă un dezastru.

Cu doar Charlie rămânând în fabrică, Wonka îl felicită pentru "câștigarea" fabricii. Wonka explică că întregul tur a fost conceput pentru a-l ajuta să găsească un moștenitor demn pentru afacerea sa, iar Charlie a fost singurul copil a cărui autenticitate nativă a trecut testul. Ei călătoresc cu Marele Ascensor de Sticlă și privesc cum ceilalți patru copii părăsesc fabrica înainte de a zbura către casa lui Charlie, unde Wonka invită întreaga familie Bucket să vină și să locuiască cu el în fabrică.