Rezumat la cartea Călătoriile lui Gulliver de Jonathan Swift

Rezumat la cartea "Călătoriile lui Gulliver" de Jonathan Swift, în care este vorba despre aventurile lui Lemuel Gulliver în lumi fantastice. Prima călătorie îl poartă în Lilliput, unde devine o resursă națională și este implicat în războiul absurd cu poporul Blefuscu. Apoi, în Laputa și Balnibarbi, Gulliver se confruntă cu cercetări științifice absurde și oameni deștepți deconectați de realitate. În Brobdingnag, descoperă uriași și insecte periculoase, iar în țara Houyhnhnmilor și a Yahoo-ilor, întâlnește cai raționali și creaturi brutale. În final, după numeroase peripeții, Gulliver revine în Anglia, concluzionând că teritoriile vizitate sunt de drept colonii ale Angliei, deși este critic la adresa colonialismului.



Rezumat Călătoriile lui Gulliver de Jonathan Swift


Cartea "Călătoriile lui Gulliver" relatează povestea lui Lemuel Gulliver, un englez pragmatic, instruit ca chirurg, care se îmbarcă pe mare când afacerea sa eșuează. Într-o narativă la persoana întâi, fără expresii de auto-reflecție sau răspuns emoțional profund, Gulliver relatează aventurile pe care le trăiește în aceste călătorii.

Aventura lui Gulliver în Lilliput începe atunci când se trezește după un naufragiu și descoperă că este legat cu nenumărate fire subțiri și somat de capturatori minusculi care îl admiră, dar sunt fermi în protejarea regatului lor. Nu se tem să folosească violența împotriva lui Gulliver, deși săgețile lor sunt doar niște înțepături. În ansamblu, sunt ospitalieri, riscând foametea în țara lor pentru a-l hrăni pe Gulliver, care consumă mai multă hrană decât ar putea o mie de locuitori din Lilliput la un loc.

Gulliver este dus în capitală cu un car imens construit special de lilliputani. Este prezentat împăratului, care se distrează cu Gulliver, iar Gulliver este măgulit de atenția regală. În cele din urmă, Gulliver devine o resursă națională, folosită de armată în războiul său împotriva poporului Blefuscu, pe care lilliputanii îi urăsc din cauza diferențelor doctrinare referitoare la modul corect de a sparge ouăle. Dar lucrurile se schimbă când Gulliver este condamnat pentru trădare pentru că a stins un incendiu în palatul regal cu urina sa și este condamnat să fie împușcat în ochi și lăsat să moară de foame. Gulliver scapă fugind pe insula Blefuscu, unde reușește să repare o barcă și pornește spre Anglia.

După ce rămâne în Anglia cu soția și familia sa timp de două luni, Gulliver își începe următoarea călătorie pe mare, care îl duce într-o țară a uriașilor numită Brobdingnag. Aici, îl descoperă un fermier. În primă fază, fermierul îl tratează mai mult ca pe un animal, păstrându-l pentru amuzament. Fermierul îl vinde în cele din urmă reginei, care îl face o distracție a curții și se distrează de talentele sale muzicale. Viața socială este ușoară pentru Gulliver după descoperirea sa de către curte, dar nu prea plăcută.

Gulliver este adesea respins de înfățișarea brobdingnagienilor, a căror imperfecțiuni obișnuite sunt mult amplificate de mărimea lor uriașă. Așa că, atunci când câteva doamne de la curte îl lasă să se joace pe corpurile lor goale, nu se simte atras de ele, ci mai degrabă dezgustat de porii lor enormi și sunetul urinării lor torențiale. Este în general șocat de ignoranța oamenilor de aici – chiar și regele nu știe nimic despre politică. Descoperiri mai tulburătoare în Brobdingnag vin sub forma diverselor animale ale regatului care îi pun viața în pericol. Chiar și insectele brobdingnagiene lasă urme lipicioase pe mâncarea sa, făcându-i dificilă alimentarea. Într-o excursie la frontieră, însoțind cuplul regal, Gulliver părăsește Brobdingnagul când colivia sa este smulsă de un vultur și aruncată în mare.

Apoi, Gulliver pleacă din nou într-o călătorie pe mare și, după un atac al piraților, ajunge în Laputa, unde o insulă plutitoare locuită de teoreticieni și academicieni asupresc pământul de dedesubt, numit Balnibarbi. Cercetarea științifică întreprinsă în Laputa și în Balnibarbi pare complet fără sens și impracticabilă, iar locuitorii par a fi cu totul deconectați de la realitate. Făcând o scurtă călătorie în Glubbdubdrib, Gulliver are ocazia să asiste la invocarea unor figuri din istorie, cum ar fi Iulius Cezar și alți lideri militari, pe care îi găsește mult mai puțin impresionanți decât în cărți. După ce vizitează Luggnaggienii și Struldbrugii, ultimii dintre aceștia fiind nemuritori senili care dovedesc că vârsta nu aduce înțelepciune, el reușește să navigheze către Japonia și apoi înapoi în Anglia.

În cele din urmă, în a patra sa călătorie, Gulliver pleacă în calitate de căpitan al unei nave, dar după răscoala echipajului său și o lungă izolare în cabina sa, ajunge într-o țară necunoscută. Acest pământ este populat de Houyhnhnmi, cai cu gândire rațională care conduc, și de Yahoo, creaturi umanoide brutale care îi slujesc pe Houyhnhnmi. Gulliver începe să învețe limba lor și, când poate vorbi, le povestește călătoriile sale și le explică constituția Angliei. Este tratat cu mare politețe și bunătate de către cai și este iluminat de numeroasele sale conversații cu ei și de expunerea la cultura lor nobilă. Dorește să rămână cu Houyhnhnmi, dar corpul său dezgolit îi face pe cai să creadă că este foarte asemănător unui Yahoo, și este alungat.

Gulliver este copleșit de durere, dar acceptă să plece. Construiește o barcă și ajunge pe o insulă apropiată, unde este luat pe un vas portughez care îl tratează bine, deși Gulliver nu poate să nu-l vadă acum pe căpitan și toți oamenii, ca pe niște Yahoo-ii rușinoși. Gulliver își încheie apoi narativa afirmând că țările pe care le-a vizitat aparțin prin drepturi Angliei, ca colonii ale sale, chiar dacă pune la îndoială întreaga idee a colonialismului.