Rezumat Fata babei și fata moșneagului de Ion Creangă

 Rezumat scurt la basmul "Fata babei și fata moșneagului" scris de Ion Creangă. Basmul spune povestea unui moș și o babă care fiecare avea câte o fată. Moșneagul avea o fată frumoasă, harnică și ascultătoare, iar baba avea o fată urâtă, leneșă și rea la inimă.

Citește povestea completă  Fata babei și fata moșneagului

Rezumat scurt "Fata babei și fata moșneagului"
A fost odată un moș și o babă. Fiecare avea câte o fată.

Fata babei era urâtă, leneșă, certăreață, răutăcioasă, dar se alinta și lăsa tot greul pe fata moșneagului care, era frumoasă, harnică, ascultătoare și bună la inimă.
 
Baba și fata ei o oropseau rău pe fata moșneagului, de aceea aceasta a hotărât să plece de acasă. Fata moșului porni la drum, în cale îi ieși o cățelușă bolnavă pe care fata o îngriji, apoiîntâlni un păr plin de omizi pe care îl curăță și plecă mai departe. Întâlni o fântână plină de mâl, ocurăță și pe ea, și plecă mai departe. Apoi apăru cuptorul dărăpănat, iar fata făcu lut și-l lipi, apoi plecă mai departe.
 
Ajunse la Sfânta Duminică, intră ca slugă la aceasta și-i îngriji animalele cum știa mai bine. Drept răsplată, Sfânta a trimis-o să-și aleagă o ladă. Nefiind lacomă, luă o ladă mică șiveche. După aceea, Sfânta Duminică o binecuvântă și fata se întoarse acasă.
 
În drum spre casă cuptorul o întâmpină cu plăcinte, fântâna cu apă proaspătă, cățelușa cuo salbă de aur la gât, iar părul cu fructele lui dulci și zemoase.
 
Fata moșului ajunse acasă, deschise lada, iar din ea se revărsă herghelii de cai, cirezi devite și turme de oi.
 
Moșneagul se bucură nespus iar baba murea de ciudă.