Fișă de lectură Prințul fericit de Oscar Wilde

Fișă de lectură la povestea "Prințul fericit" scrisă de Oscar Wilde. Fișa de lectură conține un scurt rezumat, personajele din poveste, câteva cuvinte întâlnite pentru prima dată și morala poveștii "Prințul fericit".




Titlul lecturii: PRINȚUL FERICIT


 Autorul: Oscar Wilde
 Personaje: Prinţul Fericit, rândunica, consilierii, mama, copiii orfani, profesorul de matematică, rândunelele, trestia, croitoreasa, profesorul de ornitologie, studentul, fetiţa cu chibrituri, săracii, primarul, profesorul de arte, muncitorii, îngerul, Dunmezeu,

Povesteşte, pe scurt, conţinutul textului citit.
"Printul Fericit" este o poveste emotionanta despre prietenie, generozitate si dragoste nemarginita pentru cei din jurul nostru! Cartea ne evidentiaza clar un print care dupa ce a dus un trai imbelsugat in palatul sau, fara a se intreba ce se intampla dincolo de zidurile acestuia, are parte de o "a doua viata". Aceasta "a doua viata" este intr-o forma inedita, din punctul meu de vedere si anume, cea de "a doua viata" a printului nostru ia forma unei statui aurite si impodobite cu pietre pretioase.

De pe columna unde se afla, printul nostru vede saracia si necazurile in care se zbat locuitorii cetatii si nu ii poate ajuta cu nimic. Odata cu constientizarea neputintei lui apare si dorinta interioara de a-i ajuta pe oameni, dar si supararea ca nu poate face nimic pentru ei, mai ales ca in "prima sa viata" habar nu avea ca unii oameni sufera iar el este fericit...

Pana intr-o zi, cand o randunica aflata in drumul ei spre tarile calde il vede...si astfel intre cei doi se leaga o prietenie. Putem spune ca ei sunt protagonistii nostri, fara sa exageram. Renuntand la calatoria care ii asigura supravietuirea pe timpul iernii, randunica indeplineste rugamintea printului, ducand oamenilor sarmani aurul, rubinul si safirele care-i impodobeau statuia.

Astfel, ii scapa de greutati pe croitoreasa si pe copilasul ei bolnav, pe studentul sarac, pe fetita trimisa sa vanda chibrituri. Iar copiii, altadata flamanzi si infrigurati, se joaca pe strazi, bucurandu-se de frumusetea iernii. Inghetul ii este insa fatal micutei randunici, iar tristetea frange inima de plumb a printului.
Statuia, nemaiavand stralucire si maretie, este topita din ordinul primarului orasului, care planuieste sa inalte una cu propria sa infatisare. Doar inima din plumb ramane neatinsa, iar mesterul topitor o aseaza alaturi de corpul randunicii inghetate.

Astfel, cei doi prieteni raman si dupa moarte impreuna... acest fapt evidentiidu-se foarte clar, in alegerea facuta de catre ingerul, ce i-a adus lui Dumnezeu trupul micutei randunici si inima de plumb a printului...

Scrie două, trei cuvinte noi, pe care le-ai întâlnit pentru prima dată, în această carte.
Sălasul, nădăjduiesc, odgoane, mantiile stacojii

Morala textului:
Morala care reiese din cartea"Printul Fericit" este ca bunătatea, iubirea fata de cei care au nevoie de ea a fost mai presus decât dorinţa de a fi strălucitor si de a trai .