Rezumat Baltagul de Mihail Sadoveanu - 4 rezumate

 Rezumat pentru romanul Baltagul scris de scriitorul roman Muhail Sadoveanu si publicat pentru prima oara in volum in noiembrie 1930 de către Editura Cartea Românească din București. 4 rezumate scurte despre cartea Baltagul care prezinta călătoria Vitoriei Lipan pe urmele soțului ei, oierul Nechifor Lipan, pentru a afla ce s-a întâmplat cu acesta și pentru a-i pedepsi după o lege nescrisă pe cei doi tovarăși ce l-au ucis și jefuit.

Rezumat – “Baltagul”


    Asteptandu-l pe Nechifor sa se intoarca de la Dorna, Vitora isi aminteste o legendape care o spunea adeseori barbatul ei, in care se vorbea despre darurile cu care i-ainzestrat Dumnezeu pe munteni.
    Ingrijorata de absenta sotului ei, avand un vis straniu despre el, femeia cere sfat preotului Daniil Milies. Nemultumita de raspunsul acestuia, care il credea pe Nechifor  bolnav ori retinut pe undeva, femeia se duce la vrajitoarea satului, baba Maranda, nuinainte de a-i cere parintelui sa scrie o scrisoare catre Gheorghita, fiul familiei Lipan,cerandu-i sa se intoarca acasa. Descantecele vrajitoarei il arata pe Lipan alaturi de ofemeie cu ochi verzi, insa Vitoria nu este convinsa nici de acest raspuns.
    De sarbatori, Gheorghita se intoarce acasa, iar dupa Boboteaza pleaca alaturi demama sa la manastirea Bistrita si la Piatra. Munteanca se roaga sfintei Ana si este sfatuitade staretul manastirii sa anunte prefectul de disparitia oierului. Vazand dezinteres din partea autoritatilor, Vitoria se intoarce acasa, hotarata sa il caute singura pe Lipan.


    Ea reface traseul sotului disparut, alaturi de Gheorghita, dar inainte de a pleca olasa pe Minodora, fiica ei, la manastire, iar gospodaria ramane in grija unui argat. Prima parte a drumului o parcurg in compania unui cunoscut de-al lui Lipan, , negustorul David.Pe parcursul drumului, Vitoria si Gheorghita se intalnesc cu o cumetrie, la Borca, si cu onunta, la Cruci. Femeia se alatura celor care sarbatoresc pentru a-i intreba despre Nechifor. Ajunsi la Dorna, cei doi afla ca Lipan a cumparat trei sute de oi, vanzandaproape o suta dintre ele celor doi insotitori ai sai. Traseul se continua, cei doi trecand prin Brosteni, Borca si Sebasa. La Suha, dincolo de munti, afla ca Lipan nu maiajunsese, confirmandu-i-se astfel banuiala ca a fost omorat. Revenind la Sebasa ildescopera pe Lupu, cainele lui Nechifor, cu ajutorul acestuia se descopera osemintele barbatului, intre Suha si Sabasa. Vitoria pregateste inmormantarea sotului ei si planuiestesa ii dea in vileag pe criminali. In actiunile sale, femeia este ajutata de Maria Vasiliu,sotia unui carciumar din Suha.
    In prezenta procurorului, la primarie, munteanca se intalneste cu Ilie Cutui siCalistrat Bogza, insotitorii lui Lipan, pe care ii banuieste de crima. La praznicul deinmormantare sunt invitati si cei doi presupusi faptasi , alaturi de omul legii. Vitoria iidetermina pe cei doi sa se demaste. Calistrat Bogza este rapus de lovitura de baltag a luiGheorghita si de muscatura cainelui Lupu si, in agonia mortii, isi recunoaste fapta, cerandiertare vaduvei. Dup ace dreptatea a fost implinita, Gheorghita si Vitoria se intorc acasa.


Baltagul de Mihail Sadoveanu REZUMAT
     Eroina principala a cartii Vitoria Lipan, sotia unui cioban dintr-o zona de munte, o femeie darza, energica.
     Sotul ei, Nichifor Lipan, un cioban harnic si voinic, plecase sa cumpere niste oi de la Dorna, dar, la intoarce, a intarziat peste termenul stabilit.Vitoria Lipan are anumite presimtiri si anume ca sotului ei i s-a intamplat ceva rau. Ea isi ia toate masurile de precautie si pleaca in cautarea sotului.
     Pe fiica sa, Minodora, a dus-o la manastire, la o ruda, cu partea de avere ce i se cuvenea.
     Curajul si barbatia acestei taranci de la munte se vad atunci cand, intrebandu-i pe oamenii intalniti in cale despre sotul sau, ea reuseste sa refaca drumul pe care a trecut Nichifor Lipan.
     Mergand pe urmele a trei ciobani Vitoria deduce ca Nichifor Lipan era insotit de alti doi pastori. Dornici sa-i ia averea, la o rascruce de drumuri, cei doi tovarasi de drum il omoara pe Nichifor Lipan. Deducand ca acolo era locul unde ar fi putut pieri cel de-al treilea, adica Nichifor Lipan, Vitoria se opreste cu fiul sau in sat si pregateste un parastas pentru pomenirea sufletului celui ucis, la care ii cheama si pe cei doi insotitori ai sotului ei: Calistrat Bogza si Ilie Cutui. Cu ajutorul cainelui Lupu, descopera intr-o prapastie osemintele sotului sau.
     In timpul parastasului, Vitoria Lipan conduce astfel dialogul incat reface povestea mortii lui Nichifor pe care, i-o spune lui Bogza. Aluziile femeii il infurie.
     Cand Bogza, tot mai suparat, se ridica sa o loveasca, Vitoria striga la Gheorghita,care il infrunta pe dusman cu baltagul, dupa care a dat drumul cainelui Lupu, care il recunoaste pe cel ce-l omorase pe stapanul sau, si-i sfasie beregata. In clipa din urma ciobanul il cheama pe preot si se spovedeste, recunoscandu-si vina si spunand ca oile sa fie intoarse stapanilor lor adevarati, adica Vitoriei si lui Gheorghita.
     Jandarmii il aresteaza pe Ilie Cutui, ca partas la omor.In ultima clipa, Vitoria il iarta pe Calistrat Bogza pentru fapta sa nevrednica.


Rezumat Baltagul
      Romanul baltagul este una dintre capodoperele sadoveniene caracterizate prin concizie, dinamism si armonie compozitonala, care porneste de la balada Miorita si are ca tema centrala cautarea si recunoasterea adevarului. Aparut in anul 1930, cuprinzand 16 capitole scrise numai in 17 zile, acest roman are un fir epic simplu care se poate rezuma usor.
     Nechifor Lipan, oier instarit din Magura Tarcaului si sotul Vitoriei, pleaca la Dorna sa cumpere oi pe care sa le aduca apoi la iernat. Ramasa acasa cu fiica sa, Minodora, deoarece feciorul, Gheorgita era cu oile in baltile Jijiei, Vitoria este ingrijorata de tacerea lui Nechifor care nu ajunsese inca la Cristesti unde se afla baiatul lor.
     Deoarece trecuse mult timp de la plecarea sotului si timpul incepuse sa se schimbe, Vitoria merge la peot ca sa-i scrie lui Gheorghita si apoii trece pe la baba Maranda, vrajitoarea satului. Chemat de mama sa, baiatul se intoarce acasa si fac impreuna un drum la Manastirea Bistrita si la Piatra Neamt. Devenind din ce in ce mai banuitoare si neavand incredere in autoritati, munteanca hotaraste definitiv sa plece pe urmele lui Nechifor Lipan. Cei doi, Vitoria si Gheorghita, pleaca spre Dorna, trecand prin Bicaz, Calugareni si Farcasa, unde il intalneste si pe subprefect si unde afla de la mos Pricop de trecerea lui Nechifor. Calatoresc apoi la Borca, la Cruci si prin tara dornelor ajungand la Vatra Dornei, unde sunt informati ca Lipan a cumparat o turma de 300 de oi, plecand spre Neagra cu alti doi ciobani carora le-a randuit 100 de oi.
     Vitoria si Gheorghita refac drumul celor trei ciobani trecand prin cea din urma Dorna, prin Brosteni, prin Borca prin Sabasa si in final, prin Suha, unde afla de la hangiu ca turma era insotita doar de doi ciobani de Calistrat Bogza si Ilie Cutui.
     Femeia isi da seama ca Nechifor Lipan a disparut intre Sabasa si Suha si cercetand pe cont propriu, il gaseste pe cainele Lupu in curtea unui gospodar si cu ajutorul lui descopera osemintele sotului intr-o rapa.
     Vitoria indeplineste obiceiurile crestinesti ale inmormantarii, lasa autoritatile sa faca cercetarile necesare, dar la praznicul de inmormantare reface punct cu punct momentele crimei si il demasca pe ucigas care se repede asupra lui Gheorghita. Lovit de acesta cu baltagul si atacat de caine, Calistrat Bogza isi recunoaste vina inainte de a muri. Atingandu-si scopul, Vitoria se pregateste de plecare pentru a duce la indeplinire noi treburi presante, hotarnd sa revina la Sabasa pentru pomenile de 9 si 40 de zile, intre timp rezolvand si celelalte probleme.
     Toate aceste intamplari sunt narate la persoana a treia fie de care narator, un narator neutru, obiectiv, cat si de personaje, pentru ca autorul apelaza uneori la rememorare. Imbinata cu descrierea, cu dialogul sau cu monologul interior, naratiunea capata vigoare, dinamism si nuanteaza starile sufletesti ale personajelor.


BALTAGUL- rezumat -
     Romanul începe cu o legendă care spune că Dumnezeu, după ce a făcut lumea, a dorit să pună ordine în neamurile de pe pământ. A ales mai apoi pentru fiecare neam câte un lucru care-l caracterizează, astfel că a ajuns şi la munteni, cărora le-a lăsat muncile cu animalele (oile în special). Această legendă era spusă de către Nechifor Lipan. O spunea de cele mai multe ori la nunţi şi apoi nevestei sale, Vitoria, care se ocupa cu torsul lânii.
     Cei doi trăiau în Măgura Tarcăului, împreună cu cei doi copii ai lor: Gheorghiţă şi Minodora. În total au avut şapte copii, dar ceilalţi cinci muriseră de diferite boli. Acum, atât Gheorghiţă cât şi Nechifor erau plecaţi de acasă… Nechifor era plecat la Dorna ca să cumpere o turmă de oi, iar Gheorghiţă era plecat la Jija, de unde aştepta veşti de la tatăl său căci trebuiasă plătească ceva datorii. Vitoria a primit o scrisoare de la Gheorghiţă în care acesta îi spuneacă îi este dor de casă, iar Minodora a primit o scrisoare de dragoste de la feciorul dascălului Andrei.
     Intr-o seara de toamna, torcand pe prispa casei, Vitoria Lipan se gandeste cu drag la sotul sau, oier priceput, vesel si plin de viata, amintindu-si ca la nunti si petreceri spunea mereu povestea despre Dumnezeu si munteni. Ea este ingrijorata de intarzierea prelungita a lui Nechifor Lipan, plecat la Dorna sa cumpere oi.
     Unele vise si presimtiri ii sporesc nelinistea si o determina sa caute sfat la parintele Danila si la baba Maranda, vrajitoarea satului. intoarcerea lui Gheorghita, fiul sau, in preajma sarbatorilor de iarna, din baltile Jijiei, unde au oile la iernat, ii spulbera si speranta ca Nechifor Lipan ar fi putut fi acolo. Dupa sarbatori, merge la manastirea Bistrita pt. a se ruga la icoana Sf. Ana, apoila Piatra-Neamt, unde ia legatura cu prefectul, care o sfatuieste sa scrie o plangere pt. a se face cercetari. Intoarsa acasa, hotaraste sa plece la Dorna pt. a-l cauta pe Lipan si pt. aceasta, incepesa se pregateasca. Lui Gheorghita ii face un baltag, pe care preotul Danila il sfinteste, vinde o parte din produse pt. a face rost de bani pt. drum si pe Minodora, fiica sa, o duce la manastirea Varatic, urmand ca gopodaria sa o lase in grija lui Mitrea. Astfel, la inceputul lui martie, impreuna cu Gheorghita pleaca spre Dorna.
     Cei doi strabat satele de munte (Bistrita,Bicaz, Calugareni, Farcasa, Borca, Cruci) stau de vorba cu oamenii si afla ca Lipan a trecut pe acolo. In drumul lor, la Borca, au intalnit un botez, iar la Cruci,o nunta. Ajunsa la Vatra Dornei, Vitoria afla ca in prima saptamana a lui noiembrie, Nechifor a cumparat trei sute de oi, din care a vandut o suta, altor oieri, cu care a pornit la vale, apucand drumul spre Neagra. Intreband din sat in sat, femeia afla despre cei trei oieri. La Sabosa, urmele lui Nechifor se pierd, iar Vitoria afla de la hangiul Iorgu Vasiliu ca aici a facut popas o turma insotita de doi ciobani, Calistrat Bogza si Ilie Cutui.
     Munteanca isi da seama ca Nechifor a disparut intre Suha si Sabosa. Ea il gaseste pe Lupu cainele lui Lipan, pripasit la un gospodar din Suha. Neobosita, ea cerceteaza imprejurimile si descopera cu ajutorul cainelui, intr-o rapa, osemintele lui Nechifor Lipan. Respectand traditia, ea organizeaza priveghiul ajutata de crasmarul Toma, apoi isi inmormanteaza sotul cu toate cele cuvenite.
     La praznicul de pomenire il invita pe subprefect si pe cei doi presupusi asasini, Calistrat Bogza si Ilie Cuui. Conducand discutia cu abilitate, intuind ce s-a intamplat, ea povesteste cum a fost ucis Nechifor Lipan, determinandu-l pe Calistrat Bogza sa-si piarda cumpatul si sa se autodemaste, marturisind ca el l-a omorat pe Nechifor Lipan. Vitoria are cugetul impacat ca si-a facut datoria de sotie si de crestina. Ea planuieste sa ii arate si Minodorei mormantul, sa recupereze turma pierduta, gasind puterea de a-si duce viata mai deaparte cu toate responsabilitatile ce-i revin.