Insula Misterioasă de Jules Verne - carte electronică

 Cititi online aici pe site cartea electronica "Insula Misterioasa" scrisa de scriitorul francez Jules Verne. Cartea "Insula Misterioasa" poate fi citita in format electronic pe biblioteca noastra online.


FRAGMENT
    Încercară şi ultima operaţie ce le mai rămânea de făcut în asemenea clipe. Cei ce se aflau în aerostat erau fără îndoială oameni plini de energie, care ştiau să privească moartea în faţă, fără să murmure. Ei erau hotărâţi să lupte până în ultima clipă şi să facă totul pentru a întârzia prăbuşirea. Nacela balonului nu era decât un fel de coş împletit din nuiele, care nu putea să plutească pe valuri, iar călătorii noştri nu aveau nici un mijloc s-o menţină la suprafaţa apei, dacă ar fi căzut.
    La ora două, aerostatul nu mai era decât la patru sute de picioare deasupra valurilor.
    Atunci răsună o voce bărbătească, vocea unui om cu inimă neînfricată, căruia îi răspundeau glasuri tot atât de hotărâte:
    — S-a aruncat totul?
    — Nu! Mai avem zece mii de franci în aur! În clipa următoare, un sac greu căzu în mare.
    — Urcă balonul?
    — Puţin, dar în curând va coborî din nou !
    — Ce mai aruncăm?
    — Nimic!
    — Ba da!... Nacela! Ne agăţăm de plasă şi dăm drumul nacelei.
    Era într-adevăr singurul mijloc ce le mai rămăsese ca să uşureze aerostatul. Oamenii tăiară frânghiile care legau nacela de cercul de la baza balonului şi aerostatul se înălţă din nou cu două mii de picioare.
    Cei cinci călători se urcară în plasă, deasupra cercului, şi cercetară cu privirea abisul de sub ei.
    Se ştie că aerostatele au o mare sensibilitate statică. Este de ajuns să arunci obiectul cel mai uşor, pentru a pricinui deplasarea lor în direcţie verticală, deoarece aparatele plutitoare funcţionează asemenea unei balanţe de precizie matematică. Astfel stând lucrurile, era firesc ca un balon uşurat de o povară destul de mare să se urce brusc până la o înălţime considerabilă, lucru care se petrecu şi în cazul de faţă.
    Totuşi, după ce se menţinuse câteva minute în echilibru în zonele superioare ale atmosferei, aerostatul începu să coboare din nou. Gazul se scurgea prin spărtura pe care n-aveau cum s-o repare.


Insula Misterioasa de Jules Verne