Bontekoe de Alexandre Dumas - carte online

 Citeste online cartea "Bontekoe" scrisa de scriitorul francez Alexandre Dumas. Citeste cartea electronica: "Bontekoe" disponibila in biblioteca noastra online.



Despre cartea "Bontekoe"


Despre "Alexandre Dumas"
Alexandre Dumas - Dumas Davy de la Pailleterie, cunoscut si ca (Alexandre Dumas père) Alexandre Dumas tatăl s-a nascut pe 24 iulie 1802, la Villers-Cotterêts (Aisne) si a murit pe 5 decembrie 1870, la Puys (Seine-Maritime). Alexandre Dumas a fost un autor de romane istorice de aventuri, prin care a devenit cel mai popular scriitor francez din lume.

Fragment
— Este Luiz de Camõns, marele poet.
Dacă cineva adăuga:
— Este atât de sărac?
Se găsea o voce care îi răspundea întotdeauna:
— Nu, regele Dom Sebastien i-a dat o pensie.
Şi într-adevăr, regele Dom Sebastian pentru a sublinia generozitatea sa, din averea personală, i-a fixat o pensie de şaptezeci şi cinci livre pe an.
Astfel încât atunci când Dom Sebastian a fost ucis în expediţia din Africa, pensia i-a fost luată poetului, cum luată i-a fost şi locuinţa din strada Santa Anna, deşi era locuinţa cea mai săracă din cartier.
Apoi, după ce Antonio, sclavul javanez a murit, iar nimeni nu a mai cerşit pentru poet, autorul Lusiades, descendent al unei familii de rang înalt, s-a sfârşit pe un pat modest de spital.
În ciuda degradării sale a traversat drumul spre mormânt, zâmbind.
Sărmanul poet a fost uitat de patria lui, dar el nu şi-a putut uita patria:
— Cel puţin eu mor înaintea Portugaliei!
Şi a fost aruncat într-o groapă peste care s-a lăsat să cadă o piatră fără nici un nume.
Şaisprezece ani după moartea sa, atunci când faima sa a început să crească, Don Gonzalo Coutinho a propus să se ridice un monument poetului, dar aşa cum nu se ştia locul său de naştere, la fel de neclar era locul mormântului.


Alexandre Dumas - Bontekoe