Ce este Bitcoin? Cum să-l extragi, să cumperi și să-l folosești

Ce este Bitcoin?


Bitcoin (BTC) este o criptomonedă, o monedă virtuală concepută pentru a acționa ca bani și o formă de plată în afara controlului oricărei persoane, grup sau entitate, eliminând astfel necesitatea implicării terților în tranzacțiile financiare. Este recompensat minerilor blockchain pentru munca depusă pentru verificarea tranzacțiilor și poate fi achiziționat pe mai multe burse.

Bitcoin a fost prezentat publicului în 2009 de către un dezvoltator anonim sau un grup de dezvoltatori folosind numele Satoshi Nakamoto.

De atunci a devenit cea mai cunoscută criptomonedă din lume. Popularitatea sa a inspirat dezvoltarea multor alte criptomonede. Acești concurenți fie încearcă să-l înlocuiască ca sistem de plată, fie sunt utilizați ca jetoane de utilitate sau de securitate în alte blockchain-uri și tehnologii financiare emergente.

Aflați mai multe despre criptomoneda care a început totul - istoria din spatele ei, cum funcționează, cum să o obțineți și pentru ce poate fi folosită.

Înțelegerea Bitcoin

În august 2008, a fost înregistrat numele de domeniu Bitcoin.org. Astăzi, cel puțin, acest domeniu este WhoisGuard Protected, adică identitatea persoanei care l-a înregistrat nu este o informație publică.

În octombrie 2008, o persoană sau un grup care folosea numele fals Satoshi Nakamoto a anunțat Criptography Mailing List la metzdowd.com: „Am lucrat la un nou sistem electronic de numerar care este complet peer-to-peer, fără terți de încredere. " Această carte albă acum faimoasă publicată pe Bitcoin.org, intitulată „Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”, a devenit Magna Carta pentru modul în care Bitcoin funcționează astăzi.

La 3 ianuarie 2009, primul bloc Bitcoin a fost minat—Blocul 0. Acesta este cunoscut și sub numele de „blocul genesis” și conține textul: „The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks”, poate o dovadă că blocul a fost minat la acea dată sau după aceasta și poate și ca un comentariu politic relevant.

Recompensele Bitcoin sunt reduse la jumătate la fiecare 210.000 de blocuri. De exemplu, recompensa blocului a fost de 50 de bitcoini noi în 2009. La 11 mai 2020, a avut loc a treia înjumătățire, reducând recompensa pentru fiecare descoperire de bloc la 6,25 bitcoin.

Un bitcoin este divizibil cu opt zecimale (100 de milioane de un bitcoin), iar această unitate cea mai mică este denumită satoshi. Dacă este necesar și dacă minerii participanți acceptă schimbarea, Bitcoin ar putea fi în cele din urmă divizibil cu și mai multe zecimale.

Bitcoin, ca formă de monedă digitală, nu este prea complicat de înțeles. De exemplu, dacă dețineți un bitcoin, puteți utiliza portofelul dvs. de criptomonede pentru a trimite porțiuni mai mici din acel bitcoin ca plată pentru bunuri sau servicii. Cu toate acestea, devine foarte complex atunci când încercați să înțelegeți cum funcționează.

Tehnologia Blockchain a criptomonedei Bitcoin

Criptomonedele fac parte dintr-un blockchain și din rețeaua necesară pentru a-l alimenta. Un blockchain este un registru distribuit, o bază de date partajată care stochează date. Datele din blockchain sunt securizate prin metode de criptare. Atunci când o tranzacție are loc pe blockchain, informațiile din blocul anterior sunt copiate într-un nou bloc cu noile date, criptate, iar tranzacția este verificată de validatori – numiți mineri – din rețea. Atunci când o tranzacție este verificată, se deschide un nou bloc și un Bitcoin este creat și oferit ca recompensă minerilor care au verificat datele din bloc – ei sunt apoi liberi să îl folosească, să îl păstreze sau să îl vândă.

Bitcoin folosește algoritmul de hashing SHA-256 pentru a cripta datele stocate în blocurile din blockchain. Mai simplu spus, datele tranzacțiilor stocate într-un bloc sunt criptate într-un număr hexazecimal de 256 de biți. Acest număr conține toate datele și informațiile privind tranzacțiile legate de blocurile dinainte de acel bloc.

Tranzacțiile sunt plasate într-o coadă pentru a fi validate de minerii din rețea. Minerii din rețeaua blockchain Bitcoin încearcă toți să verifice aceeași tranzacție simultan. Software-ul și hardware-ul pentru minerit funcționează pentru a rezolva nonce, un număr de patru octeți inclus în antetul blocului pe care minerii încearcă să îl rezolve. Antetul blocului este hashing sau regenerat aleatoriu de către un miner în mod repetat până când atinge un număr țintă specificat de blockchain. Antetul blocului este „rezolvat” și este creat un nou bloc pentru ca mai multe tranzacții să fie criptate și verificate.

Cum să extragi (minezi) Bitcoin

O varietate de hardware și software poate fi folosită pentru a extrage Bitcoin. Când Bitcoin a fost lansat pentru prima dată, a fost posibil să-l extragă în mod competitiv pe un computer personal. Cu toate acestea, pe măsură ce a devenit mai popular, mai mulți mineri s-au alăturat rețelei, ceea ce a scăzut șansele de a rezolva hash-ul. Puteți folosi în continuare computerul personal pentru minerit dacă are hardware mai nou, dar șansele de a rezolva un hash individuale sunt minuscule.

Acest lucru se datorează faptului că sunteți în competiție cu o rețea de mineri care generează aproximativ 220 de chintilioane de hashe-uri (220 de hașuri exa) pe secundă.

Mașinile, numite circuite integrate specifice aplicației (ASIC), au fost construite special pentru minerit – pot genera aproximativ 255 de trilioane de hashe-uri pe secundă. În schimb, un computer cu cel mai recent hardware hashează în jur de 100 de mega hashe-uri pe secundă (100 de milioane).

Pentru a deveni cu succes un miner Bitcoin, aveți mai multe opțiuni. Puteți folosi computerul personal existent pentru a utiliza un software de minerit compatibil cu Bitcoin și pentru a vă alătura unui grup de minerit. Pool-urile miniere sunt grupuri de mineri care își combină puterea de calcul pentru a concura cu marile ferme miniere ASIC.

Dacă aveți mijloace financiare, puteți achiziționa și un miner ASIC. În general, puteți găsi unul nou pentru aproximativ 20.000 USD, dar găsiți și din cele uzate care sunt vândute de mineri pe măsură ce își modernizează sistemele. Există câteva costuri semnificative, cum ar fi electricitatea și răcirea, de luat în considerare dacă achiziționați unul sau mai multe ASIC.

Există mai multe programe de minerit din care puteți alege și multe piscine la care vă puteți alătura. Două dintre cele mai cunoscute programe sunt CGMiner și BFGMiner. Atunci când alegeți un grup, este important să vă asigurați că aflați cum plătesc recompensele, care ar putea fi taxele și să citiți câteva recenzii ale piscinelor miniere.

Cum cumperi Bitcoin?

Dacă nu doriți să minați bitcoin, acesta poate fi cumpărat folosind un schimb de criptomonede. Majoritatea oamenilor nu vor putea achiziționa un BTC întreg din cauza prețului său, dar puteți cumpăra porțiuni de BTC pe aceste schimburi în monedă fiat, cum ar fi dolari SUA. De exemplu, puteți cumpăra bitcoin pe Coinbase creând un cont și finanțându-l. Vă puteți finanța contul folosind contul bancar, cardul de credit sau cardul de debit.

Cum este folosit Bitcoin?

Bitcoin a fost inițial conceput și lansat ca metodă de plată peer-to-peer. Cu toate acestea, cazurile sale de utilizare sunt în creștere din cauza valorii sale în creștere și a concurenței din partea altor blockchain și criptomonede.

Plată

Pentru a vă folosi Bitcoin-ul, trebuie să aveți un portofel cu criptomonede. Portofelele dețin cheile private ale bitcoinului pe care îl dețineți, care trebuie introduse atunci când efectuați o tranzacție. Bitcoin este acceptat ca mijloc de plată pentru bunuri și servicii la mulți comercianți, comercianți cu amănuntul și magazine.

Magazinele fizice care acceptă criptomonede vor afișa, în general, un semn pe care scrie „Bitcoin Accepted Here”; tranzacțiile pot fi gestionate cu terminalul hardware sau adresa de portofel necesară prin coduri QR și aplicații cu ecran tactil. O afacere online poate accepta cu ușurință Bitcoin prin adăugarea acestei opțiuni de plată la celelalte opțiuni de plată online: carduri de credit, PayPal etc.