Singur Pe Lume de Hector Malot - carte electronică

 Citiți online aici pe site cartea electronica "Singur Pe Lume" scrisa de scriitorul Hector Malot. Cartea "Singur Pe Lume" poate fi citita în format electronic pe biblioteca noastră online.


fragment

    Satul meu, sau, ca să spun mai exact, satul în care am fost crescut, căci eu nu am avut de fapt un sat al meu, un loc de naştere, aşa cum n-am avut nici mamă, nici tată, în sfârşit, satul în care mi-am petrecut copilăria se numeşte Chavanon; este unul dintre cele mai sărace din centrul Franței.
    Această sărăcie se datorează nu indiferenței sau lenei locuitorilor săi, ci locului unde se află, într-o regiune puțin roditoare. Solul este arid şi, pentru a produce recolte bune, ar avea nevoie de multe îngrăşăminte, dar astfel de resurse nu se găsesc în ținut. Aşa că nu sunt decât puține câmpuri cultivate sau, cel puțin, nu erau în vremea despre care vorbesc; în schimb, peste tot sunt întinderi vaste pline de mărăcini, iarbă-neagră şi drobiță.
    Acolo unde se termină terenurile mărăcinoase încep landele şi pe aceste lande înalte vânturile se zbenguie în voie, izbind copacii, şi aşa pipernicii, ce-şi întind ici şi colo ramurile răsucite şi chinuite tot timpul anului.


Singur Pe Lume de Hector Malot