Filmul in viitor: decoruri 100% digitale si proiectii la 60 cadre pe secunda

 In viitor recuzita si decorurile nu vor mai exista fizic in filme iar producţia de filme se va muta în China. In plus, la cinema proiectiile de filme vor avea 60 de cadre per secundă.

Revista de film Empireonline a demarat o serie de interviuri cu producători, echipe ce realizează efectele speciale în Cetatea Filmului şi analişti ai profitabilităţii producţiilor,  în legătură cu  modul în care ar putea arăta viitorul filmul. Rezultatul discuţiilor a fost aşternut pe hârtie, iar principalele idei se învârt în jurul predicţiilor că recuzita şi decorurile nu vor mai exista fizic, producţia de filme se va muta în China, iar la cinema vom vedea 60 de cadre pe secundă... Iată o selecţie a celor mai interesante declaraţii obţinute de publicaţia mai sus menţionată.


Decorurile şi recuzita de film se schimbă repede la ora actuală, pentru că printerele 3D sunt ultima invenţie, una care ar putea schimba pentru totdeauna partea fizică a producţiei de film, cea care a rămas o disciplină aplicativă de la inventarea ei şi până la ora actuală. Editorii publicaţiei Empireonline au vorbit cu echipa companiei de efecte speciale de pe lângă studiourile Pinewood, Prop Shop, despre viitorul producţiei de film.
La ora actuală, există tehnologia necesară pentru a scana actorii, decorurile şi chiar întregi platouri de filmare

Prop Shop este o companie care a lucrat la dezvoltarea modelării şi printării 3D pentru multe producţii , colaborând - printre alţii - şi cu echipa de la Guardians of the Galaxy, pentru a construi prototipuri de arme, sau nava botezată Milano, a eroului Peter Quill.

La ora actuală, există tehnologia necesară pentru a scana actorii, decorurile şi chiar întregi platouri de filmare, astfel încât să fie realizată o imagine 3D care să poată fi înregistrată şi păstrată. Amanda Amphlett, de la Prop Shop, declară pentru publicaţia mai sus menţionată: „tot ceea ce facem este 100% digital. Putem scana obiecte, apoi le modelăm şi le printăm tridimensional, acestea devenind parte din scenografie. Dacă se doreşte ca un monstru să primească un braţ în plus, o spadă să aibă mai multe înflorituri pe mâner sau fuselajul unei nave spaţiale să fie oglindit, acestea se pot face mai uşor ca oricând. Însă vorba este şi despre un potenţial mult mai mare: există deja tehnologia necesară pentru a scana actori, decoruri şi chiar scene întregi, care pot fi salvate în imagini 3D. Aceste scanări 3D pot fi utilizate în faza de pre-producţie pentru a planifica filmări şi a previzualiza secvenţe de acţiune, luminarea diverselor scene şi construcţia platourilor de filmare”.

Jet Cooper, şef de lucrări de la Prop Shop, declară: „Putem scana un întreg peisaj, cu copaci cu tot, apoi o companie de grafică digitală va printa din el un decor tridimensional”. Ciocanul lui Thor este unul dintre produsele realizate cu tehnologia printului 3D, realizate în mod diferit pentru utilizări diferite: a existat o versiune turnată din cauciuc după printurile 3D, pentru scenele de acţiune, pentru a putea fi mânuit mai uşor, dar şi o alta - mult mai grea - pe care a purtat-o Chris Hemsworth. Tot echipa Prop Shop povesteşte că „în realizarea recuzitei pentru Maleficent s-a scanat un cal dintr-o rasă mare, apoi s-a realizat pe conturul corpului acestuia modelul digital al armurii, ce s-a printat ulterior tridimensional”.

Pe de altă parte, „În Zero Dark Thirty, realizatorii nu au putut obţine ochelarii cu vedere în infraroşu, care costau circa 60.000 dolari bucata şi pe care US Department of Defense nu a acceptat să îi pună la dispoziţie. Aşa că noi i-am modelat după nişte poze care au scăpat pe Internet, şi am încercat de asemenea să îi facem foarte uşori: trebuie să se mişte foarte mult şi să filmeze multe scene de acţiune cu ochelarii pe ei”, a explicat Jet Cooper.

Piesele cele mai mari pot fi turnate în aluminiu, ca de exemplucupola cockpit-ului de pe Milano, nava lui Peter Quill din Guardians of The Galaxy. Alteori, modelele printate 3D pot fi vopsite şi finisate pentru scene cu cascadorii, ciocniri şi explozii: cine oare ar dori să arunce în aer o frumuseţe de Aston Martin? În schimb, ar putea să încerce asta cu replica la scara printată 3D, de numai 160 de centimetri, a maşinii lui James Bond.
 
„Vin din viitor, mergeţi în China!”

„Vin din viitor, mergeţi în China!”, îl îndeamnă Jeff Daniels pe personajul lui Joseph Gordon Levitt în Looper. Hollywood-ul ascultă cu siguranţă sfatul venit de la Daniels, varianta din viitor, după cum poate confirma oricine a văzut filme precum Pacific Rim, Transformers 4 sau secvenţa plasată în China din Iron Man 3 ori orice alt blockbuster recent. Acum douăzeci de ani, Hollywood-ul abia punea piciorul în China, unde foarte puţine filme occidentale reuşeau să pătrundă. În 1997, Titanic-ul reuşea într-adevăr să pună pe jar box-office-ul chinez, iar la Hollywood acest fapt nu era trecut cu vederea.

Acum, tot mai multe studiouri deschid secţii de producţie la Shanghai şi nu numai, iar scenariile trebuie neapărat să cuprindă şi o vizită pe tărâmurile chineze. Numai anul acesta, în China, zece blockbustere internaţionale au fost în topul local la box-office, comparativ cu numai opt filme autohtone. Lynda Obst, producător de film, observă în cartea ei „Sleepless in Hollywood” că cea de-a doua piaţă de film ca volum este la ora actuală China.

Mai mult, perspectiva este ca aceasta să devină piaţa nr. 1 în 2020, devansând Statele Unite: „În 2012 existau în China 11000 de cinematografe, şi ne aşteptăm să se ajungă la 16.000 în 2015. Majoritatea acestor cinematografe sunt noi şi dispun de tehnologie 3D şi IMAX, deci pot rula ultimele blockbustere”.

Skyfall, The Dark Knight şi Mission: Impossible III sunt numai trei titluri care au ajuns pe ecranele din China, fiind pe primele poziţii în topul chinez. Nu e de mirare, deci că blockbustere precum Transformers: Age of Extinction încearcă să se adreseze cu precădere publicului asiatic, folosind actori chinezi şi plasând acţiunea în Hong Kong. Referitor la filmul cu trei continuări al lui Michael Bay, iniţiativa a dat rezultate: Transformers 4 a avut cele mai mari încasări la box-office-ul din China. În 2006, Mission:Impossible III încerca o nouă formulă: o coproducţie sino-americană. Totuşi, un lucru rămâne clar: Hollywood-ul se mută în China, şi publicul odată cu el.

Filme la 60 de cadre per secundă

În primii ani ai cinematografiei, primii cineaşti exersau cu viteze de 40 cadre per secundă şi chiar 16 cadre per secundă, deşi acest lucru avea de-a face nu numai cu faptul că aparatele erau acţionate manual, dar şi cu gradul de claritate al imaginii. Atât Oklahoma!(1955), cât şi Around the World in Eighty Days (1956), pe peliculă de 70 mm, au fost filmate şi proiectate la 30 cadre per secundă. Mai nou, unele filme de IMAX funcţionează pe 48 cadre/secundă.

Totuşi, reacţiile la Hobbit: An Unexpected Journey în 48 cadre/secundă au marcat controverse: existau susţinători, încântaţi de nivelul remarcabil al detaliului, de senzaţia de claritate a unei lumi fantastice, de prezenţa unor detalii precum cămăşi brodate, filigranuri, texturi, altfel imposibil de văzut la viteza de 24 cadre/secundă. Cu siguranţă, viteza de 48 cadre/secundă îşi va găsi locul în filmele viitorului, regizorii încercând să găsească aplicaţia acestei calităţi, inclusiv în documentar. Un regizor precum Kubrick, cu ochiul lui de matematician, ar fi fost încântat de această inovaţie, dar James Cameron o vede ca fiind deja depăşită, propunându-şi să filmeze sequel-ul la Avatar la 60 cadre/secundă, peste pragul de percepţie al ochiului uman. Cu alte cuvinte, Cameron vrea să ajungă dincolo de adevăr...

Sursa: Cinemagia